eur:
387.86
usd:
357.69
bux:
68137.83
2024. május 17. péntek Paszkál

Fellobbant a forradalom lángja a Parlament előtt

Fellobbantották a forradalom lángját a korábbi évek hagyományainak megfelelően, katonai tiszteltadás mellett, a Parlament előtti 1956-os emlékműnél csütörtök este.

A lángot fáklyás fiatalok, rövid, az 53 évvel ezelőtti eseményeket felidéző narráció kíséretében lobbantották fel néhány tucatnyi érdeklődő jelenlétében, katonai tiszteletadással a Himnusz hangjaira.

Az Ötvenhatos Emlékbizottság Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök javaslatára határozta el az 1990-es évek közepén, hogy a Kossuth téren, a Parlament előtt fölállítják a Forradalom lángja emlékművet.

Lugossy Mária szobrászművész alkotásán, az 1996-os 40. évfordulóra felavatott, csúcsán megtört fekete márványból készült emlékműnek az oldalán a Kossuth-címer és az 1956 felirat látható. Azóta a forradalom évfordulójának előestéjén minden évben ünnepélyes keretek között meggyújtják a lángot, amely november 4-éig lobog.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×