eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Tölgyessy: Mára a korrupció kultúrává vált

A mostanában napvilágra került szokatlanul sok korrupciós ügy nem a gyógyulás, sokkal inkább a kormányzat szétesésének a jele, a hatalom egyszerűen már nem tudja kézben tartani a dolgokat - mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Tölgyessy Péter. A megoldás az alkotmányjogász szerint az lehetne, ha pontosan kimondanánk, kinek mi jár, és egyszerűsítenénk, de betartanánk végre a szabályokat, ám a "táborelvű Magyarországon" erre nem lát sok esélyt.

A magyarországi korrupcióról szinte semmit nem tudunk, adat alig van, de az biztos, hogy az évi négyszázezer ilyen büntető ügy nagyon kevés - mondta az MR1-Kossuth Rádióban Tölgyessy Péter. A felmérések szerint a magyarok nagyon korruptnak tartják magukat, és nagyon veszélyes, hogy a korrupció mintha kezdene intézményesülni, ez pedig egyértelműen Kelet felé tolja az országot - vélte az alkotmányjogász.

A Kossuth Rádió reggeli műsorában az alkotmányjogász úgy vélte: rendszerváltás még rontott is a helyzeten, hiszen a tömeges privatizációval, a hatalmas vagyonokkal sokkal nagyobbak lettek a tétek is, miközben a társadalom fenntartja a szocializmusból örökölt egyenlőségeszmét, és máig nem sikerült világossá tenni, kinek mi jár pontosan.

Mindenki úgy érezheti, többet elvehet, és törvénytelenül is átlépheti a határokat - mondta Tölgyessy Péter, aki szerint erre a jelenségre jó példák a politikusi fizetések. Az alapbérek máig rendkívül alacsonyak, a növekedésük is jóval elmarad az átlagbértől, de a társadalom elfogadja a mellékes képviselői jövedelmeket, a költségtérítéseket, az álláshalmozásokat, és a parlamentáris rendszert lassan a maga képére formázza.

Mélyül a gödör

Ebből a körből nagyon nehéz lesz kitörni, mert a bajok egyre nagyobbak - mondta Tölgyessy Péter. A szabályozásban már nagyon jók vagyunk, de ezek a szabályok nem élnek, sőt, inkább ártanak, és további kihágásokra ösztönöznek.

A rendszer bonyolult, új és új eljárásokat teremt, ami pedig mindig egy újabb lehetőség a korrupcióra. Ahogy távolodunk a központi hatalomtól, úgy mélyül a gödör: az önkormányzatoknál, egyetemeken nagyobb a baj, úgy tűnik, a civil társadalom egyszerűen nem nőtt fel ahhoz, hogy ellenőrizzen, így mára a korrupció kultúrává vált.

A megoldás az alkotmányjogász szerint az lehetne, ha pontosan kimondanánk, kinek mi jár, egyszerűsítenénk, de betartanánk végre a szabályokat, és kizárnánk az olyan folytatásokat, amikor például egy APEH-elnökből adótanácsadó lesz, vagy egy volt rendőr bűnözőket véd.

Tölgyessy Péter ugyanakkor borúlátó, mert úgy vélte: amíg Magyarországon a táborok folyamatosan felmentést kapnak saját közönségüktől, nehéz lesz a korrupciót megfogni, így az tovább erősíti lemaradásunkat.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×