eur:
399.97
usd:
364.93
bux:
74186.25
2024. október 9. szerda Dénes

"Nem az a fontos, most hányan járnak vonattal"

Az országgyűlés mai ülésnapjának napirend előtti felszólalásai között kiemelt szerepet kapott a vasútvonalak bezárása: a Fidesz szakpolitikusa szerint a kormány elképzelései ellehetetlenítik a vidéken élőket, a közlekedési tárcavezető szerint viszont szükséges az átalakítás.

46 vasútvonal és 1360 kilométernyi vasúti pálya bezárásától, továbbá üzemszünetétől lehet tartani - mondta Fónagy János, a Fidesz szakpolitikusa napirend előtti felszólalásában a magyar vasút jelenlegi helyzetéről. A Fidesz frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, hogy a kormány ezzel komoly gazdasági hátrányokat okoz és több száz ezer vidéken élő ember mindennapjait teszi tönkre.

Nem az a mérvadó, hogy ma hányan utaznak a lepusztult járatokon, hanem az, hogy megfelelő menetrend és elfogadható szolgáltatás mellett hányan utaznának az autós közlekedés helyett az energiatakarékos, megbízható vasúttal - jelentette ki.

Fónagy János kiemelte, hogy a kormány 120 milliárdot von el az önkormányzatoktól, és ezután rájuk akarja hárítani a közösségi közlekedés fenntartását, miközben az önkormányzatok erre egyetlen fillérjük sem marad.

Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a magyar vasút a 24. órába ért, azonnali intézkedésekre van szükség, mert a rendszer a jelenlegi állapotában finanszírozhatatlan.

"A tervek szerint három éven belül el kell érni, hogy hatékonyabb legyen a menetrend, a vonalak kihasználtsága, mert a mostani helyenként 15-20 százalékos kihasználtság megengedhetetlen. Konkrét döntések nem születtek, ezért felesleges egyes vasútvonalak sorsáról beszélni. Nem akarok illúziókat kelteni, van, ahol célszerűbb busszal közlekedni, de hogy hol, arról még nincs döntés" - fogalmazott.

A KDNP-s Molnár Béla szerint a kormány elképzelései valótlan adatok alapján készültek, az elképzeléseik pedig irracionálisak.

Fónagy János beszélt arról is, hogy miközben a vasútvonalak fenntartására nincs pénz, százmilliós végkielégítésekre jut. A fideszes képviselő az BKV-botrányhoz hasonló esetek azonnali kivizsgálását kérte.

Válaszában Hónig Péter tárcavezető azt mondta: kivizsgálják a végkielégítések körülményeit, és azt is, hogy azokat szabályosan, az üzleti etikának megfelelően fizették-e ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökség programbeszédében a versenyképesség növelését, a szabályozások egyszerűsítését és a tagállamok közötti együttműködés erősítését hangsúlyozta az Európai Parlament előtt. Kijelentette, hogy a magyar elnökség novemberben új versenyképességi paktumot mutat be, és kiemelte, hogy az EU ipari kapacitásainak megtartása, a magas energiaárak kezelése és a zöld átállás megalapozása kulcsfontosságú. A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök a schengeni rendszer összeomlásától óvott, és az unió határain kívül kialakítandó menekültügyi hotspotokat javasolta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősen kritizálta a magyar miniszterelnök kijelentéseit és a kormány intézkedéseit, álszentséggel vádolva a kabinetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×