eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Magyarországnak 12 millió euró agrártámogatást kell visszafizetnie

Létrejött a megegyezés a kórház-finanszírozásról a szakmai szervezetek és a kormányzat között. Magyarországnak 12 millió euró jogosulatlanul felhasznált agrártámogatást kell visszafizetnie. Újabb ciántechnológiás aranybánya épülhet Romániában. A nap hírösszefoglalója.

Létrejött a megállapodás-tervezet a kórház-finanszírozásról a szakmai szervezetek és a kormányzat között. Az intézmények októberben megkapják a korábban ígért 4,5 milliárd forintot, ezen felül decemberben - a jövő évi költségvetés terhére - többletforráshoz jutnak. Hogy ez mekkora összeget jelent, egyelőre nem tudni. Emellett a jelenlegi három havi finanszírozási csúszás két hónapra csökken, vagyis január közepéig egyhavi pénzt biztosítanak a kórházaknak, szintén a jövő évi büdzsé terhére. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke úgy vélte: a kifizetésekkel nagy valószínűség szerint teljesülni fog a kórházak kérése. A tervezetet október 7-én véglegesítik.

Jövőre, ideiglenesen felfüggesztik a jelenlegi egyházműködési finanszírozási rendszert - jelentette be a kormányszóvivő, miután a miniszterelnök a történelmi egyházak képviselőivel egyeztetett a Parlamentben. Szollár Domokos közölte: ez azt jelenti, hogy visszaáll a vatikáni szerződésben meghatározott mérték a 2010-es rendkívüli költségvetési évben; az adózók személyi jövedelemadójának fél százalékáig egészíti ki a kormány az egyszázalékos felajánlásokat. Hozzátette: a történelmi egyházak beletörődéssel, de tudomásul vették a döntést. Közben a Szociális és Munkaügyi Minisztérium is megállapodott a fogyatékkal élőket képviselő szervezetekkel a jövő évi költségvetési támogatások ügyében. A tárca közlése szerint a szövetségek - a gazdasági válságra tekintettel - tudomásul vették a források csökkentését, de ragaszkodtak ahhoz, hogy a megszorítás ne legyen nagyobb az átlagosnál.

Összesen csaknem 215 millió euró jogosulatlanul felhasznált agrártámogatást kell visszafizetniük Brüsszelnek az uniós tagállamoknak. Az Európai Bizottság határozata értelmében Magyarországnak 12 millió eurót kell visszatérítenie a parcellaazonosító-, a földrajzi információs rendszer, valamint az élőállat-adatbázis hiányosságai miatt. Margittai Miklós, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke hangsúlyozta: évek óta húzódó - még a 2004-2005-ös kifizetési évre vonatkozó - problémáról van szó. Hozzátette: Magyarország fontolóra veszi, hogy az ügyben az Európai Bírósághoz fordul.

A Moody's szerint Magyarország befektetésre ajánlott adósbesorolását erős gazdasági és intézményi alapok támasztják alá, de a kormányzati szféra pénzügyi ereje gyenge. A nemzetközi hitelminősítő éves országjelentésében azt írta: a választások után, kormányváltás esetén sem valószínű, hogy jelentősen eltérjenek a jelenlegi kabinet reformpolitikájától.

Október végére készülhet el a nemzetbiztonsági bizottság jelentése a romagyilkosságok felderítésének titkosszolgálati hátteréről. Ezt a tényfeltáró munkacsoport szabad demokrata vezetője közölte, miután megválasztotta a testület. A vizsgálatot kezdeményező Gulyás József mellett a tényfeltáró munkacsoportnak a fideszes Demeter Ervin és a szocialista Tóth Károly is tagja. Az ellenőrzéssel az elkövetett hibákat, mulasztásokat szeretnék feltárni.

Magyarország a világon az első állam, ahol október elejére a lakosság 20 százalékát be lehet oltani az új típusú influenza elleni vakcinával - mondta a kormányszóvivő. Szollár Domokos az ÁNTSZ XI. kerületi kistérségi intézetében beszélt erről, ahol megkezdődött az influenza elleni oltóanyag kiszállítása. Falus Ferenc országos tisztifőorvos az InfoRádióban azt mondta: ezen a héten 650 ezer új típusú influenza elleni vakcinát szállítanak ki az ÁNTSZ kistérségi központjaiba, és ugyanennyi kerül a polcokra a szezonális influenza elleni vakcinából is.

Az InfoRádió értesülése szerint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet legfrissebb felmérése alapján megdöbbentősen rossz a gyermekétkeztetés helyzete Magyarországon. Koltai Tünde, a Nemzeti Egészségügyi Tanács alelnöke az adatokra hivatkozva azt mondta: a gyerekek az ajánlásokkal ellentétben nem kapnak naponta friss zöldséget és gyümölcsöt, ráadásul a napi sóterhelés háromszorosa, olykor nyolcszorosa a szükségesnek.

Újabb ciántechnológiás aranybánya épülhet Romániában. A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet tájékoztatása szerint a Deva Gold vegyesvállalat a Gyulafehérvártól észak-nyugatra lévő, Csertés község határában tervezi egy arany-, és ezüstbánya megnyitását, amelyben a nagybányaihoz hasonlóan cianid kioldásos technológiát alkalmaznának.

Szabadlábra helyezését kérelmezte egy svájci bíróságon Roman Polanski filmrendező. Igazságügyi források szerint elméletileg nem kizárt, hogy míg kiadatása eldől, svájci házában tartsák házi őrizetben. A szabadulását követelő nemzetközi petíciót közben már tekintélyes amerikai rendezők is aláírták. Az Oscar-díjas művészt szombaton vették őrizetbe Zürichben. Az Egyesült Államok 1977 óta akarja bíróság elé vinni az ügyét; az ellene felhozott vádak szerint szexuális kapcsolatot létesített egy akkor 13 éves kislánnyal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×