eur:
394.96
usd:
371.49
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Bankot vett Bajnai Gordon egykori cége

Még a kéthónapos banki moratórium életbe lépése előtt bankot vásárolt Bajnai Gordon egykori kenyéradója, a Wallis Zrt. Azt nem tudni, mennyit adott a Wallis a WestLB Hungaria bankért, azt viszont igen, hogy a pénzintézet nem írta alá az etikai kódexet.

A többek között ingatlanfejlesztéssel és finanszírozással, pénzügyi lízinggel foglalkozó cégcsoport - ahol a miniszterelnök 2000 és 2005 között a vezérigazgató posztot töltötte be - még 2009. július elején vette meg német Westdeutsche Landesbank A.G. magyarországi leánybankját, a WestLB Hungariát.

Bár a hírt itthon a legnagyobb titoktartás övezi, a tranzakcióról 2009. július 23-án a Euromoney nemzetközi pénzügyi magazin is beszámolt. Az ügylet a hivatalos kommüniké szerint a német tartományi pénzintézet azon stratégiájába illeszkedik, hogy eladja a nem stratégiai vagyontárgyait - olvasható az anyabank július 8-án kelt közleményében.

A vevő kilétét Magyarországon azonban nem hozták nyilvánosságra, mondván: azzal megvárják a felügyeleti hatóságok jóváhagyását. Azt egyelőre nem tudni, mennyit adott a válság által sújtott gépjármű- és ingatlanpiacon tevékenykedő Wallis a bankért. Az viszont tudható, hogy a WestLB Hungaria bank a múlt évet közel 200 millió eurós mérlegfőösszeggel zárta.

A WestLB Hungaria "a nemzetközi ügyfeleket, a magyar közép- és nagyvállalatokat, a bankokat, a különféle alapokat, pénzügyi intézményeket és önkormányzatokat az igényeikhez igazított banki és pénzügyi szolgáltatásokkal támogatja" - derül ki a pénzintézet üzleti stratégiájából.

A WestLB Hungaria 2000-től egyébként univerzális bankként működik. Termékei és szolgáltatásai: tranzakciós szolgáltatások, nemzetközi kereskedelemfinanszírozás, treasury, finanszírozás, befektetési banki szolgáltatás, letétkezelés.

Noha a bank hitelnyújtással is foglalkozik, egyelőre nem írta alá az etikus banki magatartás alapelveit rögzítő kódexet a Bajnai Gordon miniszterelnök jelenlétében szerdán megrendezett parlamenti ceremónián. A WestLB Hungaria akkor sem képviseltette magát, amikor 2009. július 17-én a kormányfő magához rendelte a bankvezéreket, valamint a bankszövetség elnökét, hogy tárgyaljon velük a banki szerződések egyoldalú módosításának korlátozásáról, valamint a kis- és közepes vállalkozások hitelhez jutásának gyorsításáról - írja a Heti Válasz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×