INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Tarlós István: a fővárosi Fidesz kész elfogadni a BKV felügyelőbizottsága elnöki posztját

InfoRádió / MTI
A fővárosi Fidesz kész elfogadni a BKV felügyelőbizottsága elnöki posztját - nyilatkozta a képviselőcsoport vezetője az MTI-nek, a szerdai MSZP-SZDSZ koalíciós egyeztetés kapcsán, hozzátéve, hogy az igazgatóságban nem kívánnak részt venni.

Tarlós István rámutatva, hogy Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes nem jószántából mondott le a BKV felügyeletéről, felhívta a figyelmet arra, hogy olyan főpolgármester-helyettes nincs, aki csupán a BKV-t felügyelné, ez a feladat ugyanis a városüzemeltetési főpolgármester-helyettes dolga. Egy önálló BKV főpolgármester-helyettes esetén könnyen előfordulhatna, hogy további újabb helyettesek lesznek, vagy lehetnek.

Az ellenzéki politikus értetlenségének adott hangot annak kapcsán, hogy a koalíciós egyeztetésen elhangzottakat már kész önkormányzati döntésként ismertették a város vezetői, miközben ilyen önkormányzati döntéshozó szerv nem is létezik, hasonlóképpen a Főpolgármesteri Kabinethez.

Tarlós István kitért arra is, hogy a jelenlegi helyzetben az egyszerűség kedvéért azt tartanák a legjobbnak, ha Demszky Gábor magánál tartaná a BKV felügyeletét. A szocialistákkal ellentétben róla ugyanis még feltételezhetik azt, hogyha későn is, de rádöbbent arra, hogy rendet kell tenni a BKV-nál.

Mint mondta, értelmezhetetlennek tartják azt a felvetést, hogy az igazgatóság elnökét a kormány nevezze ki. Az még érthető - tette hozzá -, hogy a BKV működéséhez pénzt adó állam képviselője tagja az igazgatóságnak. Mivel azonban a BKV nem állami vállalat, ezért elfogadhatatlan számukra, hogy az állam adja az igazgatóság elnökét. Úgy vélte, attól, hogy a kormány valamihez támogatást ad, még nem jelenti azt, hogy át is veheti a szervezet irányítását, "einstandolhatja azt". A politikus meglehetősen érdekesnek tartana egy olyan helyzetet, amikor a BKV csak akkor kapna állami támogatást, ha az állam jelöli az igazgatóság elnökét. Minden józan paraszti észnek ellentmondana azonban, ha a kormány embere irányítaná az igazgatóságot.

Tarlós István hangsúlyozta, ha a kormányfő ennyire alkalmatlannak tartja a fővárosi szocialistákat, akik három éve irányítják ezt a területet, akkor sürgősen "ki kellene rúgni az egész szocialista vezetést, mert (...) alkalmatlanok erre a feladatra". A frakcióvezető az általa teljesen értelmezhetetlennek tartott politikai egyezkedés kapcsán feltette azt a kérdést is, hogy vajon most a kormány "Demszkyt zsarolja?". Mint mondta az a kérdés is felvethető, hogy nem arról van-e szó, hogy a kormány akkor segít, ha Demszky nem veszi el a BKV-t az MSZP-től, ha meg elveszi, akkor nem segít?"

Kapcsolódó hang

Az InfoRádió összeállítása
 


A címlapról ajánljuk