eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hagyó szóvivőjének élettársa is jól járt a BKV-vel - lapszemle

Befulladt a sportlétesítmények fejlesztési programja. Dermesztő megszorítások az iskolákban. Szakmai körökben vitatják az egységes óvoda-bölcsőde létjogosultságát. Újabb BKV-s botrány: Hagyó Miklós szóvivőjének élettársa is jól járt. Nem nyílik a Párisi Nagyáruház, Kincstárnokok az intézményekhez. Lapszemle.

 A Népszabadság azt írja, mivel a kiadások rejtegetése volt a cél, így aligha meglepő, hogy a nagyszabású Sport XXI. létesítményfejlesztési program során a tervezett csarnokok, uszodák és tornatermek negyede épült csak fel. A lap szerint azok is a vártnál drágábban. Az Állami Számvevőszék jelentéséből az is kiderül, hogy mivel az építésnél a magánszféra partnerségén alapuló PPP konstrukciót választották, az önkormányzatoknak a reméltnél nagyobb részt kell majd vállalniuk az üzemeltetésből.

A Magyar Nemzet azt írja, újabb 120 milliárd forintos megszorítócsomagot kapnak a nyakukba az iskolák. Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa a lapnak azt mondta, a Hiller István vezette oktatási tárca minden fejlesztő-, tehetséggondozó programot megszüntetne. Ezzel szemben a politikus miniszteri kinevezése esetén egész napos iskolát vezetne be. További részletek a Magyar Nemzetben.

A Népszabadság arról ír, hogy a Magyar Bölcsődék Egyesülete és a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület képviselői szerint a bölcsődéskorú gyerekekre rossz hatással lehet, ha a szeptembertől létrehozható, úgynevezett egységes óvoda-bölcsődébe járnak. Az új intézménytípust a tízezer főnél kisebb településeken lehetne létrehozni. Az egyik megszólaló szakember szerint a bölcsődéskorú gyerekek idegrendszerére kifejezetten káros lehet, ha napi 8-10 órát töltenek akár 20 fős csoportokban is, náluk jóval idősebbek között.

A Magyar Nemzetből kiderül: közel harmincmillió forint értékben kapott két megrendelést a BKV-tól a Stop.hu internetes hírportál főszerkesztőjének, Mátay Lászlónak a cége 2007-ben. Mátaynak az a Horváth Éva az élettársa, akit a napokban menesztettek a közlekedési cégtől, miután kiderült, hogy Hagyó Miklós szóvivője is egyben. A főszerkesztő cége a BKV gyermeknapi "mosolyellenőr" akció megszervezésére kapott megbízást.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy az augusztus végi nyitás helyett előfordulhat, hogy csak október végén, vagy novemberben nyílik meg újra a Párisi Nagyáruház. Az évtizedeken át Divatcsarnok néven működő áruház a teljes rekonstrukciót követően ugyan visszanyerte korábbi fényét, de a beruházó egyelőre nem tudja kifizetni a kivitelező munkáját, amely viszont addig nem adja át az épületet, ameddig a számlákat ki nem egyenlítik. A halasztás a már szerződött bérlőket kellemetlenül érinti.

A Világgazdaság azt írja, kincstárnoki rendszert vezet be a kormány a jövő hónaptól. A miniszterelnök által kijelölt szakemberek a központi költségvetési intézmények gazdálkodását és pénzügyi folyamatait ellenőrzi majd. A kabinet szerint mindez nem korlátozza az intézmények függetlenségét, mivel a kincstárnokok nem állíthatnak le kifizetéseket és beruházásokat. A költségvetési szigor jövőre fokozódik, pénzügyminisztériumi feljegyzések szerint a kultúra és az egyház finanszírozása is szűkösebb lesz. További részletek a Világgazdaságban.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×