eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Révkomáromi látogatás: Sólyom László nem érti a kifogásokat

Nem érti a pozsonyi kifogásokat Sólyom László péntekre tervezett szlovákiai látogatása ellen a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője. Kumin Ferenc azután beszélt erről az InfoRádióban, hogy a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke diplomáciai provokációnak minősítette a magyar államfő augusztus 21-ei révkomáromi látogatását, mert 41 évvel ezelőtt éppen azon a napon szállták meg a Varsói Szerződés csapatai, így a magyar katonák is az ország területét.

A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője hangsúlyozta: Sólyom László a helyi szoborbizottság meghívását fogadta el Szent István révkomáromi emlékművének felavatására, és a látogatást előre egyeztették a pozsonyi hatóságokkal, akik nem emeltek semmilyen kifogást a tervezett út ellen.

Korábban szlovákellenes provokációnak nevezte Sólyom László pénteki révkomáromi látogatását és a Szent István szobor felavatását a Pravda című független pozsonyi napilap is.

Nem sokkal később pozsonyi politikusok ugyanakkor eltérően nyilatkoztak Sólyom László tervezett látogatásáról. Ivan Gasparovic államfő meggondolatlan döntésnek nevezte az utat, míg Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a látogatásban nem lát provokációt, mert- mint fogalmazott- teljesen normális, hogy az Európai Unió államfői meglátogatják egymást.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×