eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Németh Miklós: Nem láttam előre, hogy a határnyitás ilyen gyors változásokat indít el

Nem lehetett előre látni, hogy a határnyitás ennyire gyors változásokat indít el a térségben - mondta a páneurópai piknik 20. évfordulója alkalmából tartott konferencián Németh Miklós, Magyarország egykori miniszterelnöke kedden Sopronban.

"Mi, magyarok, civilek, egyházak közösen értük el az Európát szétválasztó vasfüggöny lebontását, és legyünk erre büszkék, mert van mire" - tette hozzá.

Húsz éve, 1989. augusztus 19-én a Fertő-tó mellett úgynevezett páneurópai pikniket rendeztek, ezzel ünnepelve meg, hogy a magyar hatóságok megkezdték az osztrák-magyar határon létesített műszaki határzár, a "vasfüggöny" felszámolását. A piknik alkalmából itt ideiglenesen megnyitott határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába.

Németh Miklós a keddi soproni konferencián elmondta: először, 1989. február közepén Vranitzky osztrák kancellárnak beszélt arról, hogy nem újítják meg, hanem lebontják a vasfüggönyt. Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárt csak később, márciusban tájékoztatta e tervről, mint ahogy arról is, hogy bevezetik a többpártrendszert.

Szólt arról is: tőle származik az a mondat, hogy tesztnek szánták a határnyitást. Kíváncsiak voltak arra, mi történik, ha pár száz vagy pár ezer keletnémet átmegy a határon.

A volt miniszterelnök kitért arra, hogy azóta is visszatérő kérdés, vita, ki engedte át a magyar-osztrák határon az itt tartózkodó keletnémeteket, Horn Gyula vagy ő. Mint ennek kapcsán megjegyezte, nincs olyan ország, ahol a külügyminiszter utasítja a miniszterelnököt.

Pozsgay Imre, a páneurópai piknik fővédnöke beszédében azt mondta, hogy nem voltak tisztában azzal, mit indítanak el a határnyitással.

Hozzátette: a debreceni civil kezdeményezés mellé állt, mert úgy ítélte meg, hogy minden olyan társadalmi kezdeményezést el kell fogadni, amely a menekültkérdés megoldását szolgálja. Ugyanakkor olyan precedenst igyekeztek teremteni, amely a folyamatot visszafordíthatatlanná teszi.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×