eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Sarcolják a fogyatékkal élőket

Durván sarcolják a fogyatékkal élőket - írja a Magyar Nemzet. A lap idézi Szabó Máté ombudsman közleményét, mely szerint elfogadhatatlan, hogy a fogyatékosok rovására változzon a gyógyászati segédeszközök támogatása.

Egy hétfőn ismertetett rendeletében az Egészségügyi Minisztérium ugyanis drasztikusan lecsökkentette a gyógyászati segédeszközök támogatását, szigorította a felírási szabályokat, annak ellenére, hogy július 1-től már 25 százalékos lett az orvosi termékek áfa kulcsa.

Az ombudsman szerint sem alkotmányos, sem költségvetési, sem más egyéb szempontból nem indokolható, hogy az állam a megszorítások során éppen azoknak az áldozatára számítson, akik számára a hétköznapi életet segítő támogató eszközökhöz való hozzáférés az egyetlen esély a méltó élethez. Az országgyűlési biztos hivatalának közleménye szerint a fejlett világ egészségügyi szolgáltató rendszere felkészült, és alkalmas a fogyatékossággal élő emberek ellátására, viszont a hazai, állami demokrácia még csak tanulja ezeket a normákat.

Földbérlőket keres az állam - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. akciójának, mely során újrapályáztatja az állami tulajdonban lévő földterületek bérleti jogait, két értelmezése van. Az egyik álláspont szerint azért van szükség a 2012-2015 környékén lejáró bérleti szerződések hosszabb távra szóló megújítására, mert 2011 után nem lehet korlátozni a földvásárlást Magyarországon, a meglévő tilalmakat pedig fel kell oldani. A külföldi befektetőkkel nehéz lenne küzdelembe szállniuk akár a földbérleti pályázaton is a magyar földhasználóknak.

Megoldás lehetne a moratórium meghosszabbítása további három évvel, viszont erre nagyon kevés esély van.

A Magosz szövetségi igazgatója szerint viszont teljesen más a helyzet. Budai Gyula kifejtette: a haszonbérleti pályázatok célja nem más, mint, hogy az állami termőföldeket még a választások előtt átjátsszák bizonyos kormányközeli körök kezébe. Úgy véli, hogy ha a körülmények úgy alakulnak, és a bérlőknek földvásárlási joguk lesz, a későbbiekben megvásárolhatják a jelenleg állami tulajdonban lévő földterületeket.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Megindult az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás, döntő fordulat jöhet – Háborús híreink szombaton

Megindult az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás, döntő fordulat jöhet – Háborús híreink szombaton

Pénteken arról érkeztek jelentések, hogy az orosz erők átlépték a határt Harkiv megyénél, és Ukrajna második legnépesebb városa, Harkiv felé tartanak. Ukrajna régóta számít egy ilyen támadásra, az utóbbi időben Oroszország egyre hevesebben ágyúzta a várost. Mindeközben az éjszaka folyamán az oroszok több ukrán drónt és rakétát is leszedtek, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Pavljuk tábornok szerint az Oroszország elleni háború a következő két hónapban döntő fordulatot vehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×