eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Felszínen az év elején eltűnt aranyhajó kincse

Nem sokkal azután, hogy megtalálták az év elején Argentína partjainál rejtélyes körülmények között elsüllyedt aranyhajó roncsait, sikerült "kimenteni" a hajó 22 millió dollárt érő rakományát, az összesen 9,5 tonnányi arany- és ezüstércet.

Rio Gallegos város rendőrsége megerősítette, hogy a Polar Mist nevű hajó értékes rakományának felszínre hozatala vasárnap fejeződött be.

A kipofozott chilei halászhajó január 18-án süllyedt el, két nappal azután, hogy a nyolcfős legénység segélyhívást adott le egy tomboló vihar során. A legénység tagjait helikopterrel kimentették, de a hajó - mindeddig rejtélyes körülmények között - elsüllyedt amikor a partközeli vizek felé vontatták.

A bárka az argentin partoktól 40 kilométerre szakadt el, és 80 méter mélyre süllyedt. Az ország déli részén fekvő Rio Gallegos rendőrségének egyik név nélkül megszólaló tisztje nem tudta megmondani, hogy a kincsből pontosan mennyit sikerült felszínre hozni.

A hajót birtokló Cerro Vanguardia argentin bányatársaság elnöke szerint azonban még hét rúd arany és ezüst pihen az óceán fenekén. "Arról tájékoztattak, hogy a kiemelés során az egyik kosár visszaesett, a benne lévő rudak pedig eltűntek" - idézte Jorge Palmest a Clarin című napilap.

A mentésben hozzávetőleg húsz hajó és robot tengeralattjáró vett részt, a munkálatokat a déli féltekén most uralkodó téli időjárás viharai nehezítették. Az expedíciót a hajót biztosító londoni Lloyds finanszírozta.

Az elsüllyedt hajó története nagy port vert fel Argentínában, a média és szakértők is kétségbe vonták, hogy a rakomány valóban a hajón volt. Szerintük a legénység számára biztonságosabb lett volna a hajón maradni, és az is furcsa volt, hogy bekapcsolva hagyták a hajó motorját, így az elszabadulhatott. Az újságokat az is érdekelte, hogy miért egy 1979-ben épül rozoga halászhajón szállították az értékes nemesfémeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×