eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A gazdasági teljesítőképesség visszaesése az ország megítélésében is éreztette hatását

A miniszterelnök szerint a gazdasági teljesítőképesség visszaesése az ország megítélésében is éreztette hatását. Január elsején bevezetik Magyarországon az egységes európai mezőgazdasági rendszert. Az InfoRádió értesülései szerint veszélybe kerülhet a budapesti Madonna-koncert. A nap legfontosabb hírei.

A miniszterelnök szerint a gazdasági teljesítőképesség visszaesése az ország megítélésében is éreztette hatását. Bajnai Gordon Budapesten, a háromnapos külképviselet-vezetői értekezlet nyitó napján hangsúlyozta: meg kell erősíteni a gazdaságot ahhoz, hogy Magyarország világban betöltött szerepe stabilizálódjon, és javítani kell a kialakult negatív képen is. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke azt mondta: megvan a kormányzati szándék arra, hogy ősszel elfogadják azt az országgyűlési határozatot, amely rögzíti, meddig és milyen módon hozzák létre a magyarországi kisebbségek parlamenti képviseletét.

Ötszáz millió forinttal bővíti a méltányossági nyugdíjkeretet a kormány - jelentette be a szociális tárca államtitkára. Korózs Lajos a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: 400 milliót biztosítanak az egyszeri segélyezésre, 100 milliót pedig a méltányossági nyugdíjemelésre. Hozzátette: azért döntött így a kormány, mert egyszeri segélyért az idén az első félévben már többen folyamodtak, mint tavaly egész évben, a méltányossági nyugdíjemelés iránti kérelmek száma pedig a tavalyi 140 százalékára nőtt.

Január elsején bevezetik Magyarországon az egységes európai mezőgazdasági rendszert, az SPS-t. A földművelésügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés ősszel fogadta el a jogszabályt, de a köztársasági elnök normakontrollt kért az ügyben az Alkotmánybíróságtól, amely azonban még nem döntött. Gráf József hangsúlyozta: ha a testület alapvető kifogásokat fogalmaz meg a törvénnyel összefüggésben, akkor Magyarország visszaléphet a most alkalmazott agrártámogatási rendszerbe. Az átállást Magyarországnak legkésőbb augusztus 1-jéig kell jeleznie az Európai Uniónak. A Fidesz szerint sérti a jogbiztonság és a jogállamiság elvét, hogy a kormány az Alkotmánybíróság állásfoglalása előtt bejelentette az SPS-re való átállást. Jakab István, a párt képviselője, aki egyben a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az InfoRádióban azt mondta: a rendszer nem igazságos, mert egyetlen évi teljesítményhez, a 2006. évi bázishoz köti a támogatások nagyságrendjét.

Pályázatot írt ki a panelépületek széndioxid-kibocsátása csökkentését célzó energiahatékonysági beruházások támogatására a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A tárca közleménye szerint a vissza nem térítendő összegeket a kiotói jegyzőkönyv szerint értékesített szén-dioxid-kvóta bevételeiből fedezik.

A kilakoltatási és lakás-elárverezési eljárások felfüggesztésére kéri a kormányt a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. Szabó Endre az InfoRádióban azt mondta: addig szeretnének halasztást, amíg nem születnek az ügyben egyértelmű törvényi szabályozások. Az egyesület elnöke a bankokat is méltányosságra szólítja fel azoknak a családoknak az esetében, akik a megemelkedett törlesztőrészletek miatt kerültek nehéz helyzetbe. Szabó Endre azt mondta: a kilakoltatás problémája több tízezer családot érinthet.

Előzetes letartóztatásba helyezték az őssejt-kezeléssel kapcsolatban meggyanúsított négy személyt - közölte a Fővárosi Bíróság. A tájékoztatás szerint a végzés nem jogerős, mivel azzal szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be. A Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője szerint a hétfőn Budapesten őrizetbe vett csoport tagjai több fővárosi és vidéki helyszínen is végeztek illegális őssejt-kezelést. Bucsek Gábor az InfoRádióban elmondta: egy magyar tulajdonú magánklinika egy budapesti őssejt-kutató labor segítségével 2007-től végzett nem engedélyezett kezeléseket, amelyekért átlagosan 5 millió forintot, vagy 25 ezer amerikai dollárt kért.

Az InfoRádió értesülései szerint veszélybe kerülhet a budapesti Madonna-koncert, mivel a szervező Live Nation Hungary csak az augusztus 22-ei időpontra kapott garanciát a Puskás Ferenc Stadiont üzemeltető Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézettől, a létesítmény használatára nem. Az intézet főigazgatója most azt közölte céggel, hogy a labdarúgó mérkőzések zavartalan lebonyolítása érdekében csak akkor áll módjában a Madonna-koncertre a Puskás Ferenc Stadiont rendelkezésre bocsátani, ha a szervező a Magyar Labdarúgó Szövetséggel erről megegyezik. Az MLSZ attól tart, hogy a koncert után két héttel a stadionban megrendezendő világbajnoki selejtezőkre nem lesz megfelelő a gyep állapota. Márkus Éva, a Live Nation Hungary marketing és kommunikációs igazgatója azt mondta: vállalja a gyepszőnyeg helyreállítását. Az ügyben a tárgyalások folytatódnak.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×