eur:
393.08
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Herczog Edit: Nem fogunk a cápák közé úszni

Az ellenzéki pártok által is elfogadott, konfliktuskerülő, európai ügyekhez jól értő politikus lenne a legmegfelelőbb az Európai Bizottság magyar biztosi posztjára - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Herczog Edit. Az MSZP-s európai parlamenti képviselő szerint valószínűleg októberben lesz esedékes az Európai Bizottság új tagjainak és vezetőjének megválasztása, mivel meg kell várni az írországi népszavazás eredményét a lisszaboni szerződésről.

Érdemes lenne megfontolni, hogy olyan jelöltet találjanak az Európai Bizottság magyar biztosi posztjára, akit a jelenlegi ellenzék sem utasít el teljesen, mivel ez az ország alapvető érdeke - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Herczog Edit. A szocialista EP-képviselő szerint a kormányfőnek a döntést egyeztetnie kell az MSZP-vel is, bár nincs ilyen kötelezettsége.

Herczog Edit kiemelte: kompromisszumkereső, az uniós ügyekhez jól értő politikust, nem pedig köztisztviselőt kell jelölni magyar biztosnak. Ezt azzal indokolta, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság munkáját 15 ezer köztisztviselő segíti, így versenyhelyzetet eredményezne, ha politikusként is köztisztviselőt küldenének ki.

Valószínűleg októberben lesz esedékes az Európai Bizottság új tagjainak és vezetőjének megválasztása, mivel meg kell várni az írországi népszavazás eredményét a lisszaboni szerződésről - közölte az MSZP-s európai parlamenti képviselő.

Herczog Edit hangsúlyozta: válaszúthoz érkezett az EU a lisszaboni szerződés és pénzügyi válság miatt, fontos, hogy ezek után milyen úton indulnak el, így nem mindegy, milyen javaslatokkal áll elő az új bizottsági elnök. Még nem biztos, hogy az európai szocialisták egyértelműen támogatnák José Manuel Barroso újbóli elnökké választását - közölte.

Az MSZP-s politikus szerint az alacsony részvételi arány az EP-választáson és a hagyományos politikai pártok térvesztése azt jelzi, hogy az uniós állampolgárok is elégedetlenek José Manuel Barroso munkájával. Kifejtette: olyan jelöltet támogatnak, akinek a személye és a programja megfelelő válaszokat adnak a gazdasági válságból való kilábaláshoz.

"Van olyan helyzet, hogy az ember egy lakatlan szigeten inkább beúszik a cápák közé, minthogy egyedül maradjon az egyetlen jelölttel, de Barroso nem ennyire rossz jelölt, vagyis nem fogunk a cápák közé úszni, ha vele maradunk egyedül" - szögezte le Herczog Edit. Kiemelte: azt várják a portugál politikustól, hogy a programjában a foglalkoztatás, a gazdasági növekedés és a környezetvédelem területére tűzzön ki célokat.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×