INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Herczog Edit: Nem fogunk a cápák közé úszni

Infostart / InfoRádió
Az ellenzéki pártok által is elfogadott, konfliktuskerülő, európai ügyekhez jól értő politikus lenne a legmegfelelőbb az Európai Bizottság magyar biztosi posztjára - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Herczog Edit. Az MSZP-s európai parlamenti képviselő szerint valószínűleg októberben lesz esedékes az Európai Bizottság új tagjainak és vezetőjének megválasztása, mivel meg kell várni az írországi népszavazás eredményét a lisszaboni szerződésről.

Érdemes lenne megfontolni, hogy olyan jelöltet találjanak az Európai Bizottság magyar biztosi posztjára, akit a jelenlegi ellenzék sem utasít el teljesen, mivel ez az ország alapvető érdeke - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Herczog Edit. A szocialista EP-képviselő szerint a kormányfőnek a döntést egyeztetnie kell az MSZP-vel is, bár nincs ilyen kötelezettsége.

Herczog Edit kiemelte: kompromisszumkereső, az uniós ügyekhez jól értő politikust, nem pedig köztisztviselőt kell jelölni magyar biztosnak. Ezt azzal indokolta, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság munkáját 15 ezer köztisztviselő segíti, így versenyhelyzetet eredményezne, ha politikusként is köztisztviselőt küldenének ki.

Valószínűleg októberben lesz esedékes az Európai Bizottság új tagjainak és vezetőjének megválasztása, mivel meg kell várni az írországi népszavazás eredményét a lisszaboni szerződésről - közölte az MSZP-s európai parlamenti képviselő.

Herczog Edit hangsúlyozta: válaszúthoz érkezett az EU a lisszaboni szerződés és pénzügyi válság miatt, fontos, hogy ezek után milyen úton indulnak el, így nem mindegy, milyen javaslatokkal áll elő az új bizottsági elnök. Még nem biztos, hogy az európai szocialisták egyértelműen támogatnák José Manuel Barroso újbóli elnökké választását - közölte.

Az MSZP-s politikus szerint az alacsony részvételi arány az EP-választáson és a hagyományos politikai pártok térvesztése azt jelzi, hogy az uniós állampolgárok is elégedetlenek José Manuel Barroso munkájával. Kifejtette: olyan jelöltet támogatnak, akinek a személye és a programja megfelelő válaszokat adnak a gazdasági válságból való kilábaláshoz.

"Van olyan helyzet, hogy az ember egy lakatlan szigeten inkább beúszik a cápák közé, minthogy egyedül maradjon az egyetlen jelölttel, de Barroso nem ennyire rossz jelölt, vagyis nem fogunk a cápák közé úszni, ha vele maradunk egyedül" - szögezte le Herczog Edit. Kiemelte: azt várják a portugál politikustól, hogy a programjában a foglalkoztatás, a gazdasági növekedés és a környezetvédelem területére tűzzön ki célokat.

Hanganyag: Mong AttilaA címlapról ajánljuk