INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Rektori konferencia: A működésnek csak a felét állja az állam

Infostart / InfoRádió
Professzori alapilletményét és egyhavi tudományos doktori címe tiszteletdíját ajánlja fel a Magyar Rektori Konferencia volt és jelenlegi elnöke egy a krízisalaphoz hasonló ösztöndíjalap számára. Ez mintegy félmillió forintot jelent. Szabó Gábor szerint a rektori fizetések nem közérdekű adatok, de mint mondta, ha a bíróság másképp dönt, annak állnak elébe.

Az egyetemek forrásainak mindössze mindegy 50-60 százaléka származik az állami költségvetésből, ezért a Szegedi Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke nem tartja jogosnak, hogy nyilvánosságra kell hozni a felsőoktatási vezetők fizetését.

Szabó Gábor hozzátette: a költségvetési pénzekről döntő munkatársaknak vagyonnyilatkozatot kell leadniuk - a Szegedi Tudományegyetemen mintegy 800 embernek -, ezeket azonban csak két esetben szabad felbontani: ha az adóhivatal vagy ha az ügyészség kéri. Ha erre nem kerül sor, a közalkalmazotti jogviszony megszűntekor a vagyonnyilatkozatokat felbontatlanul kell visszaadni az azt tevőknek.

A rektor ugyanakkor azt is elmondta: ha a bíróság a 18 egyetemi rektor jogértelmezésével ellentétes álláspontot képvisel, állnak a döntés elébe.

A Magyar Rektori Konferencia elnöke arról is beszélt: a felsőoktatási intézményeknek szeptembertől, a mesterképzések indításakor likviditási problémái lehetnek, ugyanis szerinte erre nincs meg az anyagi háttér.

Rámutatott: az orvoscentrumokat fenntartó négy egyetem csak akkor tud fennmaradni, ha más területekről - például a bölcsészkarról - csoportosít át forrásokat, ez azonban tarthatatlan. Hangsúlyozta: ha az egészségbiztosító ragaszkodik ahhoz, hogy az általa biztosított forrásokat csak betegellátásra lehet fordítani, akkor az oktatási tárcának is ki kellene kötni, hogy az oktatási normatíva csak képzésre fordítódjék.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


A címlapról ajánljuk