eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bajnai lemond, ha a parlament elutasítja a költségvetést

Lemond, ha a költségvetés nem kapja meg a szükséges támogatást a parlamentben - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az InfoRádió Aréna című műsorában. A kormányfő arról is beszélt: a hosszú távon az ország stabilitását biztosító és a magyar gazdaságot növekedésképesebbé tevő kormányprogram körülbelül egyharmadát sikerült eddig végrehajtani. A továbbra is szükséges költségcsökkentés jelentős, de az emberek számára legfájdalmasabb részén már túl van az ország - tette hozzá.

Arra szerződött, hogy kivezesse az országot a válságból, és meggyőződése, hogy végig kell csinálni a kríziskezelő programot - hangsúlyozta Bajnai Gordon az InfoRádió Aréna című műsorában. A miniszterelnök azt mondta: az őszi ülésszak kezdetétől is biztosítottnak látja a kormányzást az MSZP-vel és az SZDSZ-szel kötött megállapodás alapján.

A kormányfő úgy fogalmazott: a mostani kabinet sokkal stabilabb, mint a Gyurcsány-kormány volt, és ezt számos olyan döntés is bizonyítja, amelyet - bár szükségesek voltak - az elmúlt tíz-tizenkét évben egyetlen kormány sem tudott meghozni. Példaként említette a nyugdíjrendszer átalakítását és az adórendszer reformját.

Bajnai Gordon úgy vélte: a hosszú távon az ország stabilitását biztosító és a magyar gazdaságot növekedésképesebbé tevő kormányprogram körülbelül egyharmadát sikerült eddig végrehajtani. Hozzátette: a továbbra is szükséges költségcsökkentés jelentős, de az emberek számára legfájdalmasabb részén már túl van az ország.

A költségvetés a kormányzás próbaköve

A miniszterelnök a kormányzás próbakövének nevezte a költségvetés elfogadását és hangsúlyozta: lemond, ha a törvény nem kapja meg a szükséges támogatást a parlamentben. Megjegyezte: a büdzsé a tervek szerint november második felére készül el, a szokásosnál egy hónappal korábban.

Nem lehet ráfogni, hogy népszerűséghajhász politikát folytat - hangsúlyozta Bajnai Gordon, aki az ingatlanadóról szólva elmondta: bevezetése nyomán a legvagyonosabb lakástulajdonosok által befizetett összegből tíz munkavállaló közül kilencnek csökkennek majd az adóterhei.

A miniszterelnök elmondta: a parlamentnek a költségvetés elfogadása után is aktív jogalkotási programot kell végrehajtania, amely karácsonyig tart. Azután már csak Sólyom László köztársasági elnökön múlik, hogy mikorra írja ki a választásokat. Hozzáfűzte: az ország érdeke, hogy minél előbb stabil helyzet alakuljon ki a politikában.

Bajnai Gordon arról is beszélt: ahhoz, hogy jövőre - az uniós vállalásnak megfelelően - 3,8 százalék alatt maradjon az államháztartási hiány, újabb kiadáscsökkentésre van szükség. Mint mondta, vannak még pazarló, illetve fenntarthatatlanul működő rendszerek; ilyenek például az önkormányzatok. A miniszterelnök hangsúlyozta: az érdemi megtakarításokat itt feladatcsökkentéssel, -átrendezéssel kell megoldani, úgy, hogy az oktatás, a szociális ellátások és az egészségügy a lehető legkevésbé sérüljön az átalakítás során.

Megélhetési nacionalisták

Magyarország eddig és eztán is minden lehetséges fórumon tiltakozni fog a szlovák államnyelvtörvény bevezetése ellen, hiszen elfogadhatatlan, hogy az Európai Unióban valakit saját anyanyelvének használata miatt büntessenek - mondta Bajnai Gordon.

A kormányfő szerint a jogszabály elfogadásával a szlovák törvényhozás "páros lábbal szállt bele a szlovákiai magyar kisebbségbe". Úgy vélekedett, északi szomszédunkban egyes politikusok megélhetési nacionalisták: azért hergelik az embereket, hogy politikai legitimitást szerezzenek magunknak.

Megjegyezte: továbbra is szeretne találkozni Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, de csak akkor, ha a megbeszélés a problémamegoldásról szólna.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×