eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fleck Zoltán: Ha a gárdisták félelmet keltenek, az utcai vonulásukat fel kell oszlatni

Fleck Zoltán jogszociológus szerint a Magyar Gárda sem egyesületként, sem mozgalomként nem alakulhat újjá, arra azonban van lehetőség, hogy a szervezet egyenruhájában néhány ember kinyilvánítsa a véleményét. A szakember az InfoRádiónak azt mondta: a bírósági ítélet nyomán senkiben sem kelthetnek félelmet, ellenkező esetben az utcai vonulásukat fel kell oszlatni.

A bíróság határozata a Magyar Gárda Egyesületre, és az általa létrehozott Magyar Gárda Mozgalomra is vonatkozik, mégpedig azért, mert ez utóbbi végezte a jogellenes tevékenységet, amelyre tekintettel az előbbit megszüntették - értelmezte a döntést az InfoRádiónak Fleck Zoltán jogszociológus. Megjegyezte: a kérdés megítélése nehéz az írásba foglalt ítélet ismerete nélkül.

A szakértő szerint annak nincs akadálya, hogy néhány ember a jövőben hasonló célokkal alapítson egyesületet. Ha ez megtörténik, annak feloszlatása érdekében is eljárást kell indítani - tette hozzá.

Ha a gárda katonai alakulatot játszik és felvonul, jogellenesen cselekszik, így a csoport feloszlatható; a bíróság erről mondott ítéletet - magyarázta Fleck Zoltán.

Akkor azonban nem korlátozható a véleménynyilvánítás szabadsága, ha emberek egy csoportja egyenruhát húz, összegyűlik és kifejezi véleményét, amennyiben ezzel nem kelt félelmet; ezt azonban mindig mérlegelniük kell a hatóságoknak - fejtegette.

Fleck Zoltán szerint a gárda két évvel ezelőtti, tatárszentgyörgyi felvonulását már fel kellett volna oszlatnia a rendőrségnek. A mostani bírósági ítélet nélkül is világos volt, hogy az akkori demonstráció félelemkeltő hatású volt - fűzte hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×