eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Hűteni kell a Földet

Két-három fok az a küszöb, amit ha meghalad a globális felmelegedés, akkor komoly problémák lehetnek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mika János. Az éghajlatkutató szerint nem elegendő a felmelegedés megfékezése, hanem ha ez megtörtént, vissza kell hűteni a Föld egy részét.

Két-három foknál van az a küszöb, amit ha meghalad a globális felmelegedés, akkor nagyon veszélyes és ugrásszerű változások következhetnek be - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Mika János hozzátette: a három-öt fokos globális melegedésnél a leváló antarktiszi jégdarabok akár öt méterrel is megemelhetik a tengerszintet. Grönland egy-két fokos változásnál is olvadásnak indul, aminek szintén tengerszint-emelkedés az eredménye.

Nem elegendő, hogy lefékezzük és megállítjuk a klímaváltozást, hanem el is kell kezdeni visszahűteni a Földet - hangsúlyozta az éghajlatkutató, aki szerint már csak kevés időnk van.

Egyes forgatókönyvek szerint 2020-tól kezdődően a Föld egészén csökkenhet a káros gázok kibocsátása, amelynek számítások szerint 2050 tájékára 50-80 százalékkal kell visszaesnie. Úgy kell fenntartani a Föld növekvő lakosságának életét, hogy az emberek egyre jobban éljenek, de egyre kevesebb energiát használjanak fel - véli Mika János.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×