INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Hűteni kell a Földet

Infostart / InfoRádió
Két-három fok az a küszöb, amit ha meghalad a globális felmelegedés, akkor komoly problémák lehetnek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mika János. Az éghajlatkutató szerint nem elegendő a felmelegedés megfékezése, hanem ha ez megtörtént, vissza kell hűteni a Föld egy részét.

Két-három foknál van az a küszöb, amit ha meghalad a globális felmelegedés, akkor nagyon veszélyes és ugrásszerű változások következhetnek be - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Mika János hozzátette: a három-öt fokos globális melegedésnél a leváló antarktiszi jégdarabok akár öt méterrel is megemelhetik a tengerszintet. Grönland egy-két fokos változásnál is olvadásnak indul, aminek szintén tengerszint-emelkedés az eredménye.

Nem elegendő, hogy lefékezzük és megállítjuk a klímaváltozást, hanem el is kell kezdeni visszahűteni a Földet - hangsúlyozta az éghajlatkutató, aki szerint már csak kevés időnk van.

Egyes forgatókönyvek szerint 2020-tól kezdődően a Föld egészén csökkenhet a káros gázok kibocsátása, amelynek számítások szerint 2050 tájékára 50-80 százalékkal kell visszaesnie. Úgy kell fenntartani a Föld növekvő lakosságának életét, hogy az emberek egyre jobban éljenek, de egyre kevesebb energiát használjanak fel - véli Mika János.

Hanganyag: Hlavay Richárd

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk