eur:
385.49
usd:
354.32
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Szili: a baloldal feláldozta magát a neoliberális gazdaságpolitikának

Szili Katalin szerint újjá kell építeni a baloldalt, amely az elmúlt években feláldozta magát az általa végrehajtott neoliberális gazdaságpolitikának.

E gazdaságpolitika végrehajtásában ugyan volt szükségszerűség, "de azért hosszú távon még ezen belül is meg kell tudnunk teremteni azokat értékeket, amelyeket úgy hívunk, hogy szolidaritás vagy igazságosság, vagy éppen az embereknek a biztonsága" - mondta az Országgyűlés elnöke az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjújában.

A házelnök úgy fogalmazott, "megmosolyogtatóan" olvassa azokat az elemzéseket, amelyek miniszterelnök-, pártelnök-, illetve köztársaságielnök-jelölti vagy uniós biztosi ambícióiról szólnak. "Ha ezekbe az irányokba mentem volna, nem köszönök le a házelnökségről. (...) Minden ilyen találgatás alapvetően sántít" - közölte.

Véleménye szerint Magyarországnak szüksége van egy erős baloldalra, és ő ennek újjáépítésében szeretne munkálkodni.

Arra a felvetésre, hogy gyakorta nyilvánította ki ellenvéleményét az MSZP politikájával kapcsolatban, úgy válaszolt: politikusként óriási hibát követne el akkor, ha úgy gondolná, politikustársainak kell megfelelnie. "Azt tartom szem előtt, mi az, amit a társadalom tőlünk elvár" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy valóban volt több olyan kérdés, amelyben a látásmódja eltért attól, amelyet "a párt mainstreamje" képviselt. Példaként említette a 2004. december 5-i, kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazást.

Volt számos olyan kérdés, amelyben az MSZP vállalhatott volna sokkal markánsabb és a társadalom számára elfogadhatóbb megoldást; ezt az élet is igazolta utólag - vélekedett az Országgyűlés elnöke.

Arra, miszerint erősödnek az olyan vélemények, amelyek kétkedéssel fogadják, hogy létezhet-e olyan baloldal, amelynek vezetői milliárdosok, Szili Katalin úgy reagált: ha ehhez járul egyfajta politikai érzéketlenség is, az visszatetsző. Szerinte nem fordulhat elő az, hogy aki vezető pozíciót tölt be, akkor helyezi offshore cégekbe vagyonát, amikor példával kellene szolgálnia.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×