eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A hónap végétől látogatható lesz Arisztotelész líceuma Athénben

Egy új régészeti helyszínnel gazdagodik a görög főváros idegenforgalmi nevezetességeinek listája; a hónap végétől látogatható lesz Arisztotelész líceuma.

A Lükeion, a farkasok védőisteneként is tisztelt Apollón Kr.e. VI. századi szentélyét övező liget az ókori Athén külterületén, az Ilisszosz jobb partján található, amely a mai Athén belvárosában van.

Arisztotelész, aki Kr.e. 343-tól a makedón trónörökös, a későbbi Nagy Sándor mentora volt, tanítványa trónra lépése után tért vissza Athénba, és nyitotta meg iskoláját.

Ott írta meg bölcseleti értekezései java részét, s az Arisztotelész gyűjtötte könyvekből létesült Európa első könyvtára. A Lükeiont Lucius Cornelius Sulla római hadvezér seregei lerombolták, így pontos helye sokáig ismeretlen volt, míg 1996-ban újra fel nem fedezték a régészek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×