eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Megvertek egy zsidó férfit a fővárosban

A VII. kerületben megvertek egy zsidó fiatalembert - a Fidesz mélyen elítéli ezt az esetet, és minden olyan erőszakot, amely valakit származása vagy vallása miatt ér Magyarországon - mondta el Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke szerdán az MTI-nek, s egyben felszólította az illetékes rendőrfőkapitányt, hogy tegyen meg mindent az eset tisztázására és az ilyen cselekmények megakadályozására.

Balog Zoltán közölte, szerda délután beszélt Köves Slomó főrabbival, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetőjével "a rasszista támadásról".

Elmondta, Köves Slomó tájékoztatta arról, "az ismeretlen rasszisták megkérdezték, hogy +zsidó vagy?+, s ezután összevissza verték a fiatalembert". Köves Slomó jelezte, hogy neki is egyre gyakrabban kell elviselnie rasszista megjegyzéseket a nyílt utcán - tette hozzá.

Balog Zoltán kijelentette: miközben Szlovákiában és a Vajdaságban azt kérdezik, hogy "magyar vagy?", s ezután következik a jogsértés, az erőszak, addig Magyarországon, Budapesten zsidó fiatalt ért származása miatt támadás. "Meg kell értenünk, hogy ez a fajta erőszak egy tőről fakad, s egyiket sem tűrhetjük el" - hangsúlyozta.

Közölte, a főrabbi azt is elmondta neki, hogy régóta kérik a rendőrséget, hogy zsinagógájuk környékén növeljék a rendőri jelenlétet, de eddig nem kaptak pozitív választ felvetésükre.

"Az állampolgárok biztonságának garantálása a rendőrség feladata. Az erőszak terjedése elleni fellépés pedig minden józanságát még őrző magyar állampolgáré" - fogalmazott Balogh Zoltán.

Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese szerdán közölte az MTI-vel: közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt indított eljárást a BRFK szervezett bűnözés elleni osztálya három férfi ellen, akik megvertek egy férfit Budapesten. A férfit még június 30-án éjjel bántalmazták a Dohány utcában, a megvert férfi a VII. kerületi kapitányságon tett feljelentést - mondta el Sass Oszkár.

Az EMIH szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy zsidó fiatalembert vertek meg a VII. kerületben. Az EMIH közleményében azt írta, azért fordult előző nap Bajnai Gordon miniszterelnökhöz, mert "a verbális erőszak a múlt héten a budapesti hetedik kerületben is tettlegessé fajult".

Az EMIH kedden levélben kérte a miniszterelnöktől, tegyen meg mindent a közbiztonság helyreállításáért és a szóbeli, illetve a tettleges erőszak ellen, mivel megszaporodtak a roma- és a zsidóellenes atrocitások.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×