INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Bizalomépítő roadshowra indul Oszkó Péter szerdán

InfoRádió / MTI
Frankfurtban szerdán kezdődik, majd Amszterdamban és Londonban folytatódik a héten az a befektetői bizalomépítő (non deal) roadshow, amelyre magyar delegáció utazik Oszkó Péter pénzügyminiszter vezetésével.

A befektetőkkel Oszkó Péter ismerteti a válságkezelésre vállalkozó szakértői kormány programját, amelynek döntő része 90 nap alatt megvalósult, így az államháztartási kiigazítás, a jövő évre elfogadott adóváltoztatások, közte a vagyontörvény - felelte az MTI kérdésére a Pénzügyminisztérium szóvivője. Pichler Ferenc hozzátette, hogy Magyarország, a korábban lehívott 11,3 milliárd euró hitelt követően, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által megajánlott keretből a napokban további 1,4 milliárd eurót vett igénybe az IMF-től, 1,5 milliárd eurót pedig az EU-tól.

A pénzügyminiszter korábban az MTI-nek elmondta: a roadshow alkalmat ad arra, hogy bemutassuk azt a magyar válságkezelési módszert, amely a nemzetközi válságkezelésben unikumnak számít.

Úgy tűnik ezt a módszert a Merrill Lynch is értékelte, mivel az amerikai befektetési bank által a napokban készített, ciklikusan kiigazított elsődleges költségvetési egyenleg szerinti listát Magyarország vezeti, megelőzve a skandináv államokat és Európa legnagyobb országait.

A Wall Street harmadik legnagyobb beruházási bankja úgy értékelte, hogy a magyar gazdaság reagált a legrugalmasabban a válságra, ezért 2010-től a régió országai közül Magyarországra érkezhet a legtöbb tőke - jelezte egy hétfőn rendezett kamarai fórumon Oszkó Péter.

A most induló roadshow, azért non deal, azaz nem ügylet központú, mivel csak felméri egy későbbi devizakötvény-kibocsátás lehetőségeit.

A magyar állam utoljára tavaly májusban bocsátott ki 1,5 milliárd euró értékben tízéves futamidejű eurókötvényt, amelynek kibocsátási hozamfelára 98 bázispont lett a 10 éves eurókamatcsere-hozam (midswap) felett. A 99,54 százalékos árfolyamon kibocsátott eurókötvény évi 5,75 százalékos fix kamatot fizet, lejárata 2018. június 11. Ugyancsak a múlt év tavaszán került sor egy 150 millió svájci frank, illetve egy 200 millió svájci frank összegű devizakötvény kibocsátására, az előbbi 5 éves futamidejű, az utóbbi 8 éves lejáratú.


A címlapról ajánljuk