eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Betegek sokasága maradhat ellátatlanul - a válság tovább rontja az egészségügy helyzetét

Nőtt az Egészségbiztosítási kassza hiánya, májusig 41 milliárd forint a deficit. Az InfoRádió által megkérdezett egészségügyi közgazdász szerint ennek oka a válság miatti járulékbevétel-kiesés. Gaál Péter szerint a hiány 100 milliárd forint is lehet az év végére, amely súlyosan érintheti az egészségügyet.

A Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának oktatója az InfoRádióban elmondta: a források csökkenése a válság természetes következménye, azt azonban senki nem tudta előre megjósolni, hogy a kiesés mekkora méreteket ölt.

Szavai szerint, ha a folyamatok nem változnak - azaz nem súlyosbodnak -, akkor év végére 60-100 millió forint között lehet az egészségbiztosítási kassza hiánya, amelynek már súlyos hatása lehet az ellátásra, hiszen az eredeti tervek szerint is annyit kapott volna a szektor, amennyit 2006-ban, ami önmagában hatalmas megszorítást jelent.

Hangsúlyozta: ha az állam nem csoportosít át forrásokat, akkor a forráshiány már az ellátórendszer működését is veszélyeztetheti, azaz tömegessé válhatnak az intézményi csődök, betegek sokasága maradhat ellátatlanul vagy hatalmasra nyúlhatnak a várólisták.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×