INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Diploma - iskolába járás nélkül

Infostart / InfoRádió
Lehetővé válik, hogy az oktatási intézményeken kívül szerzett tudásról gyakorlati bizonyítékok alapján állítson ki bizonyítványt egy iskola - írja a Népszabadság. A lehetőség az EU oktatásfejlesztési programjának része, magyarországi bevezetését kétmilliárd forint közösségi támogatás segíti.

A tanítás nélkül, csak vizsgával szerzett diploma lehetőséget ad kvalifikált munkát végző vagy kiemelkedő tudásukból élő embereknek arra, hogy például felsőfokon tanítsanak, igaz, ez általában szakvégzettséghez kötött. De lehetőséget ad arra is, hogy ha valaki egy mester mellett kitanulta például a kőműves szakmát, akkor a szakképzés éveit kihagyva oklevélhez jusson. A lehetőség megtakarít ugyan több esztendei iskolába járást, de az ezt helyettesítő vizsgák szabályai szigorúak: vizsgamunkát kell készíteni, s ha ez nem beszél önmagáért, minősítő vizsgát kell tenni.

A Magyar Nemzet információi szerint rövid időn belül távozhat posztjáról Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Az értesülést több, egymástól független forrás megerősítette. A lap úgy tudja: Székely Tamás egészségügyi miniszter már egyeztetett a váltásról Falussal, igaz, erről írásos dokumentum még nem született. Falus Ferenc 2007 februárjától töltötte be a posztot, azelőtt a Nyírő Gyula Kórházat vezette. Korábban szóba került, hogy valaki más kerüljön a tisztiorvosi székbe, ám ekkor még arról volt szó, hogy Falus Ferenc válthatná Kovácsy Zsombort az Egészségbiztosítási Felügyelet élén. Ennek a cserének mostanra nem sok realitása maradt, az sem biztos, hogy a felügyelet megmarad. Egyelőre nincs döntés arról, ki váltja Falust az országos tiszti főorvosi poszton.

Az index.hu-n interjút olvashatnak a svéd Kalózpárt kampányszervezőjével. Az EP választáson mandátumot szerzett párt elszántan védi a fájlcserélőket. Jan Lindgren a célokról így nyilatkozik: "meg akarjuk változtatni a szerzői-jogi, valamint a szabadalmi törvényeket, mert a mostani rendszer csak a nagy vállalatoknak kedvez, gátolja az innovációt". Arra a kérdésre, hogy hogyan változtatnák meg a szerzői-jogi törvényeket, így felel: "először is törvényessé akarjuk tenni a magáncélú fájlcserét, de nem támogatjuk, hogy az emberek pénzt keressenek a szerzői jog által védett tartalmak megosztásával. Emellett meg akarjuk változtatni a szerzői jogi oltalom időtartamát."

A Világgazdaság arról ír, hogy a többciklusú képzés legnagyobb vívmánya a gyakorlatorientált szemlélet lehet - így vélekednek a munkaadók az új felsőoktatási rendszerről. A kérdés azért aktuális, mivel az alapképzésben (BSc) részt vevő végzősök várhatóan még az idén bekerülnek a munkaerő-piaci körforgásba. A vállalatok kíváncsian várják, mennyiben jelent újdonságot az alapképzés a korábbi, főiskolai diplomához képest, annak azonban már örülnek, hogy a papír megszerzését szakmai gyakorlathoz kötötték. Nem optimisták a felsőoktatási intézmények, tapasztalataik szerint a cégek véleménye eltérő: egy részük ugyanolyan elvárásokat támaszt a friss diplomásokkal szemben, mint eddig, más részük alapdiplomával csak technikusnak venné fel a most végzett hallgatókat.

A Napi Gazdaságban arról olvashatnak, hogy a kulturális járulék megszűnésével jelentősen csökken egyes iparágak és szolgáltatások adóterhelése: az erőszakos filmek készítőinek és a pornóiparnak például 25 százalékos megtakarítást hoz a januártól életbe lépő változás. A cikk emlékeztet arra, hogy a kulturális járulékot lényegében minden alkotótevékenység után kellett fizetni, de különböző nagyságrendben. A leggyakrabban használt járulékkulcs az egyszázalékos volt, de például 25 százalékos terhe volt minden pornográf és erőszakos alkotásnak, legyen az film, kép vagy telefonos szolgáltatás. A kulturális járulék bevételét eddig a Nemzeti Kulturális Alap költhette el pályázatokra. Az alapot a jövőben az ötös lottó játékadójának 90 százalékából finanszírozzák.
A címlapról ajánljuk