eur:
392.58
usd:
365.65
bux:
66832.25
2024. április 26. péntek Ervin

Folytatja a tiltakozást a Jobbik

A szombati délutáni fővárosi tüntetés békés volt, ezért a rendőri intézkedés jogszerűtlen volt - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke, akit szintén előállítottak a rendőrök.

A Jobbik folytatja a Magyar Gárda védelmében szervezett tiltakozásait, szombaton újabb békés, csöndes demonstrációt szerveznek Budapesten - mondta a Jobbik elnöke. Vona Gábor hozzátette: a tüntetést bejelentették, azt a rendőrség tudomásul vette.

"Nagyon jól tudjuk, hogy szombaton a rendőrség által elkövetett jogsértések mögött politikai üzenet van. Ebben a Gárda megfélemlítése, beszüntetése csak egy lépcsőfok, de biztos vagyok benne, hogy az utasításokat kiadók végső szándéka a Jobbik parlamentbe kerülésének megakadályozása. Tudom jól, hogy erre megy ki a játék" - jelentette ki.

Vona Gábor hozzátette, hogy a szombati tiltakozásnak két oka volt: egyrészt az, hogy a rendőrség három múlt szombatra bejelentett demonstrációt sem engedélyezett, másrészt az, hogy a rendőrök több gárdatoborzón is megjelentek és több személyt is előállítottak, akik szerintük gárdista egyenruhát viseltek. A Jobbik elnöke szerint azonban a Magyar Gárdának nincs is egyenruhája, az ajánlott viselet az öltöny, ezért is jogellenes a rendőri intézkedés.

A sajtótájékoztatón Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője azt mondta, hogy a tiltakozás feloszlatása jogellenes volt, mert a strasbourgi bíróság egyik ítélete kimondja, hogy az előre be nem jelentett, békés, spontán tüntetést nem lehet feloszlatni.

"Semmilyen erőszakos cselekményre nem került sor, és az előállítások aránytalanok, szükségtelenek és megalázóak voltak. A rendőri intézkedés sok esetben megvalósította a bántalmazás hivatalos eljárásban bűncselekményét" - hangsúlyozta Gaudi-Nagy Tamás, aki kiemelte, hogy az elmúlt években egyre többször megmutatkozott, hogy a rendőrség a jogtiprás első számú eszközévé vált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×