INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A 216 előállítottból csak egy van őrizetben

Infostart / InfoRádió
A 216 előállított közül egy embert vett őrizetbe a rendőrség a tegnapi, engedély nélküli, Erzsébet téri tüntetés során. Szombathelyen meghalt az a 11 éves kislány, aki kedden esett bele a zalalövői Borostyán-tóba. Roger Federer nyerte a wimbeldoni nyílt teniszbajnokság férfi egyes döntőjét. A nap hírösszefoglalója.

Egy embert vett őrizetbe a rendőrség a szombati, engedély nélkül megtartott, Erzsébet téri demonstráció után. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az Inforádiónak azt mondta: a 216 előállított közül 4 ember ellen bűncselekmény, hivatalos személy elleni erőszak miatt indult eljárás; közülük egy 35 éves budapesti férfit vettek őrizetbe. Tafferner Éva közölte: 205 ember különféle szabálysértést követett el. Szólt arról is, hogy 5 embert azért állítottak elő, mert nem volt náluk irat, kettő ellen pedig érvényes elfogatóparancs volt érvényben. Előállította a rendőrség Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét is. A tüntetésen - amelyet a Magyar Gárdát feloszlató bírósági döntés ellen, valamint a terrorcselekménnyel és emberölés előkészületével gyanúsított Budaházy György mellett szerveztek - 17-en sérültek meg könnyebben. A helyszínen voltak az ombudsmani hivatal munkatársai is, akik a gyülekezési jog érvényesülését vizsgálták.

Szombathelyen a kórházban meghalt az a 11 éves kislány, aki kedden esett a zalalövői Borostyán-tóba. A gyermeket a Markusovszky Kórház intenzív osztályán kezelték, és a távirati iroda úgy tudja, hogy végig kómában volt. Salamon Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense korábban azt mondta: a helyi kempingben táborozó lány egy vízi bicikliről esett a tóba. A kislányt a helyszínen újraélesztették, majd mentőhelikopterrel vitték kórházba. Az ügyben a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást.

Budapesten megemlékezést tartottak a II. világháború magyar zsidó mártírjainak Wesselényi utcai emlékművénél. Az Emanuel Alapítvány által rendezett eseményen Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója a gyűlölködés romboló hatásáról beszélt. A rendezvényen 6 gyertyát gyújtottak meg a holokauszt 600 ezer magyarországi áldozatának emlékére. Megemlékezést tartottak Szombathelyen is, ahonnan 65 évvel ezelőtt 4228 zsidót indítottak útnak vasúti vagonokba zsúfolva Auschwitzba és más koncentrációs táborokba.

Sopronpusztán evangélikus istentiszteletet tartottak a határnyitás 20. évfordulója alkalmából a Páneurópai Piknik emlékhelyen. A szertartáson Johannes Friedrich bajor tartományi püspök hirdetett igét; Ittzés János evangélikus elnök-püspök, Steinbach József református püspök, valamint Thomas Hennefeld, az Ausztriai Református Egyház országos szuperintendense pedig a liturgiában vett részt. A határzár felszámolása 1989. május 2-án kezdődött meg. Június 27-én Alois Mock osztrák és Horn Gyula magyar külügyminiszter ünnepélyesen is átvágta a vasfüggönyt külföldi újságírók előtt.

Több mint 15 millió euró hiánnyal zárta 2008-as költségvetését a Vatikán. A pénzügyi beszámoló szerint a bevételek a világgazdasági válság miatt csökkentek jelentősen. A katolikus közösség 2008-ban összesen 75,8 millió eurót adományozott közvetlenül a Szentszéknek, ami 4 millió euróval kevesebb mint egy évvel korábban. A Vatikán 1981 óta készít nyilvános pénzügyi beszámolót. A gyakorlatot II. János Pál pápa vezette be azzal a céllal, hogy változtasson a közkeletű vélekedésen, amely szerint a katolikus egyház dúsgazdag.

Nagy erőkkel keres az amerikai rendőrség egy feltételezett sorozatgyilkost, aki egy hét alatt 5 embert lőtt agyon a dél-karolinai Cherokee megyében. Legutóbbi áldozata egy 15 éves lány, aki a kórházban halt bele sérüléseibe, miután az apjával együtt annak boltjában lelőtte a tettes. A megyei seriff óva intette a házaló ügynököket és az országúton lerobbanó autósokat, hogy bárhova bekopogtassanak, nehogy a pánikba esett lakók lelőjék őket. A sorozatgyilkost 100 nyomozó keresi az Egyesült Államokban.

A svájci Roger Federer nyerte a wimbeldoni nyílt teniszbajnokság férfi egyes döntőjét, miután 5:7, 7:6, 7:6, 3:6 és 16:14-re győzött az amerikai Andy Roddick ellen. A svájci világklasszis ezzel minden idők legeredményesebb Grand Slam-versenyzője, mivel ez volt a 15. győzelme. A korábbi csúcstartó, az amerikai Pete Sampras 14 elsőségig jutott.

A címlapról ajánljuk