INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Évente 16 ezren halnak meg itthon a légszennyezettség miatt

Infostart / InfoRádió
Évente 16 ezren halnak meg a légszennyezettség miatt Magyarországon - mondta Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport szakértője. A problémára öt civil szervezet kínált megoldást a pénzügyminiszternek. Ennek egyik kiemelt pontja a BKV buszok korszerűsítése.

Európa nagyvárosaiban évente legfeljebb 35 napon át haladhatja meg a légszennyezettség az egészségügyi határértéket. Magyarország városaiban ez 365 nap alatt 140-150 alkalommal fordul elő - mutatott rá a Levegő Munkacsoport szakértője.

Ennek egyik következménye, hogy egy év alatt nagyjából 16 ezer ember hal meg idő előtt, átlagosan 10 évvel hamarabb a légszennyezettség miatt.

Bár európai uniós normák írnák elő a levegő szennyezettségének csökkentését, ezt Magyarország nem teljesíti, sőt az ország 2012-ig derogációt kért - tette hozzá Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport vezetője, aki szerint azonban nem felmentésre, hanem minél előbbi cselekvésre lenne szükség az egészség megőrzése érdekében.

A Levegő Munkacsoport ezért a gépjárműforgalom csökkentését javasolja, valamint azt, hogy az ország Svájc és más nyugat-európai országok példájára szedjen valamifajta szennyezési díjat az országba belépő és a levegőt szennyező kamionok, teherautók üzemeltetőitől.

Az így befolyt összegből finanszírozható lenne a régi, szintén igen szennyező tömegközlekedési eszközök, elsősorban a városi korszerűtlen buszok cseréje.

Hanganyag: Litauszky Balázs


A címlapról ajánljuk