INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Az MSZP nem akar előrehozott választásokat - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Szombat estig több mint 180 embert állítottak elő az Erzsébet téri tüntetés résztvevői közül. Elutasítja az előrehozott választások lehetőségét az MSZP kongresszusa. Kitartást vár honfitársaitól a jelenlegi nehézségek leküzdéséhez az amerikai elnök a Függetlenség Napján. A nap hírei 2009. július 4-én, szombaton.

Szombat estig több mint 180 embert állítottak elő az Erzsébet téri tüntetés résztvevői közül. A Magyar Távirati Iroda úgy tudja, hogy Vona Gábort, a Jobbik elnökét is elvitték a helyszínről. Korábban Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: ha a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda tagjai egyenruhában jelennek meg közterületen, intézkedni fognak ellenük. A rendfenntartók könnygázsprayt is bevetettek, miután a demonstrálók megdobálták őket. A budapesti Szent István tér mellett a Kossuth térre szombat délutánra bejelentett demonstrációt is megtiltotta a rendőrség. A BRFK a gyülekezési törvényben biztosított felhatalmazásával indokolta döntését. A megmozduláson az egyebek mellett robbanószerrel való visszaéléssel gyanúsított Budaházy György letartóztatása, illetve a Magyar Gárda Egyesület feloszlatása ellen tiltakoztak.

Elutasítja az előrehozott választások lehetőségét az MSZP kongresszusa - közölte a testület zárt ülése után a párt elnöke. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: a küldöttek továbbra is támogatják a kormány válságkezelő programját. Bajnai Gordon miniszterelnök a kongresszuson megismételte: nem lesz választási költségvetés, mert - mint fogalmazott - a válságnak nincs vége, és az ország nincs túl a nehezén. Szili Katalin a kongresszuson bejelentette: szeptemberben lemond házelnöki posztjáról. Az Országgyűlés elnöke később újságírók előtt azzal indokolta döntését, hogy a baloldal talpra állításán szeretne dolgozni. A kongresszusán elmaradt a párt országos választási bizottságának kibővítése. Ezt majd az országos választmány teszi meg várhatóan augusztus 29-ig. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője úgy reagált: a kormányzásra képtelen szocialisták görcsösen ragaszkodnak a hatalomhoz, amelynek az ára - szerinte - egy újabb brutális megszorító csomag lesz.

A kisebbségek, ezen belül a szlovákok gazdagítják Magyarországot - mondta a miniszterelnök Dabas-Sáriban, a magyarországi szlovákok napján. Bajnai Gordon úgy fogalmazott: a kisebbségek napjának megtartása jó hagyomány, amely azt mutatja, hogy jól működik az Alkotmányban foglalt kisebbségvédelem. Bajnai Gordon beszéde után, a színpad mellett találkozott az ünnepségen megjelent Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettessel. A szlovák politikus továbbra is az együttműködés fontosságát hangsúlyozta és sürgette a Robert Fico kormányfő és a magyar miniszterelnök közötti találkozót a többi között a két ország között feszültséget okozó pozsonyi államnyelvtörvény elfogadása miatt. Bajnai Gordon most megismételte: fontosnak tartja az egyeztetést Robert Ficóval, de csak akkor látja értelmét a találkozónak, ha van esély a problémák megoldására.

Budapesten egyhetes lezárás után ismét megnyitották a budai és a pesti alsó rakpartot, miután a Duna vízszintje 650 centiméter alá csökkent. Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője korábban az InfoRádióban azt mondta: a rakpartok megtisztítását már péntek éjjel megkezdték.

Az Egyesült Államok alapítóihoz hasonló kitartást szorgalmazott a jelenlegi nehézségek leküzdéséhez az amerikai elnök július 4-ei, Függetlenség Napi üzenetében. Barack Obama rádióban felolvasott és az interneten is közzétett beszédében úgy fogalmazott: a mély recesszió és a gazdasági válság mellett az egészségügyi kiadások és az oktatási rendszer ügyében is megoldásra van szükség. Az amerikai gyarmatok 1776. július 4-én hirdették ki függetlenségüket Nagy-Britanniától.

A dél-koreai védelmi minisztérium szerint 7 ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea; a rakéták mintegy 400 kilométer megtétele után a tengerbe csapódtak. Az újabb rakétakísérleteket Japán és Dél-Korea is komoly provokációnak és az ENSZ-határozat megsértésének tartja.

Határozatlan időre felfüggesztette a Comore-szigetek fővárosába, Moroniba közlekedő minden járatát a Yemenia Airlines, amelynek egyik gépe kedden zuhant az Indiai-óceánba. A jemeni légitársaság a franciaországi repülőtereken napok óta tartó tiltakozásokra hivatkozva hozta meg döntését. Az Airbus A310-es repülő 153 emberrel - köztük 66 francia állampolgárral - a fedélzetén, a viharos időben zuhant le. A szerencsétlenség egyetlen túlélője egy 14 éves lány, aki 13 órát töltött a vízben, mielőtt kimentették.

Elhunyt Király Béla, az 1956-ban szerveződött nemzetőrség főparancsnoka - értesült a Magyar Nemzet kaposvári tudósítója. A katonatiszt, hadtörténész-professzor, könyvkiadó és politikus 1956 novemberének közepén hagyta el az országot, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Negyven év emigráció után 1989 júniusában, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésére tért haza. Király Béla 97 éves volt.

A címlapról ajánljuk