eur:
400.94
usd:
367.59
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Leépítéssel spórolna a jegybank

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2009-ben és 2010-ben összesen 87-90 fő elbocsájtását tervezi, amelynek hatására éves szinten a személyi költségeknél 800 millió forint, a további működési költségeknél pedig 900 millió forint megtakarítással számol.

A jegybank egyébként 2008-ban mérleg szerint 5,5 milliárd forint veszteséget könyvelt el, amelyre az eredménytartalék biztosít fedezetet - olvasható abban az összefoglalóban, amelyet az Állami Számvevőszék hétfőn juttatott el a távirati irodához.

Az orvosok több száz "kóborló" betegről beszélnek, az állampolgári jogok hivatalában azt mondják: kezeltek sora süllyedt hajléktalanságba, a betegek orvosaikat keresik, a kórlapok eltűntek - írja a Népszabadság az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet két évvel ezelőtti bezárása nyomán kialakult állapotokról. Az egészségügyi tárca ezzel szemben állítja, hogy az OPNI megszüntetéséből adódóan egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul.

Az Index azt írja: megindította az eljárást a legutóbbi kizárásos útépítési tender nyomán a Közbeszerzési Döntőbizottság. Az M0-s déli szektorának új, 51-es főút és M5-ös közötti szakaszára kiírt pályázatra legolcsóbb ajánlatot benyújtó konzorciumot kizárták, ezért az jogorvoslatot kért. A KDB legkésőbb harminc napon belül dönt, addig is megtiltotta a szerződéskötést, mondván: valószínűsíthető a jogsértés.

Egyre inkább nyilvánvaló, hogy a közép-európai régió nem tartozik a legkedveltebb feltörekvő piacok közé, a magasabb, fejlett piacokét meghaladó hozam érdekében érdemes körülnézni a távoli, egzotikus tőzsdéken is - írja a Napi Gazdaság. A hangulat javulása mindenhol hasonló hatással járt, az indexek jelentősen eltávolodtak a mélyponttól, a brazil tőzsde idei szárnyalása azonban szinte valamennyi piacon túltesz, és további emelkedésre is van lehetőség. A brazil tőzsdét erősen nyersanyag- és olajár-vezérelt piacként tartják számon, nem véletlen, hogy itt található az egyik legkecsegtetőbb társaság.

A Világgazdaság azt írja: holnaptól megszűnik a közüzem a hazai földgáz-kereskedelemben, és ezzel a gázértékesítés kettős rendszere is. A magyarországi gázpiacon a nagyfogyasztók 2004. január 1-től szabadon vásárolhattak gázt, 2007 derekától pedig már minden fogyasztó. Ma a versenypiacról származik a teljes felhasználás 25-30 százaléka. 2009. július 1-jétől már csak az óránként 100 köbméternél kevesebb gázt lekötők élvezhetik a közüzem helyét átvevő egyetemes szolgáltatás oltalmát, de 2010. július 1-jén ez a kör is leszűkül a végleges felhasználókra, a 20 köbméter alattiakra és a távfűtő-művekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×