eur:
400.94
usd:
367.59
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Megváltozik a közteherviselési rendszer - a nap legfontosabb hírei

2010-től ötmillió forintig 17, afelett pedig 32 százalék lesz a személyi jövedelemadó kulcsa, az üdülési csekk és a meleg étkezési jegy után pedig 25 százalékos adót kell fizetnie a munkaadónak. A többi között ezt tartalmazza a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosítás, amelyet 211 igen, 152 nem és egy tartózkodás mellett fogadott el az Országgyűlés.

A változások között van az is, hogy emelkedik a jövedéki adó, 30 százalék lesz az eva kulcsa, és az úgynevezett adóparadicsomokba menekített jövedelmek is megadóztatják. A parlament döntött a gyes idejének rövidítéséről is. A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, és most ismét megszavazott törvények értelmében a 2010. május elseje után születő gyerekeknél az eddigi három helyett már csak kétéves korig jár a gyermeknevelési segély. Változás az is, hogy jövőre nem emelkedik a családi pótlék, folyósítását pedig az eddigi maximum 23 évről 20-ra csökkentik. Elfogadta a vagyonadóra vonatkozó előterjesztést is az Országgyűlés, emellett a képviselők döntöttek arról is, hogy 2010-től megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás. Bajnai Gordon kormányfő a szavazások után azt mondta: lezárult a válságkezelés első, talán legnehezebb szakasza.

Farkas Ádám a PSZÁF elnöke

Megválasztotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének élére Farkas Ádámot a Parlament. Farkas Ádám az InfoRádióban azt mondta: legfontosabb céljának a felügyelet elemző, előrejelző és megelőző, valamint fogyasztóvédelmi szerepének megújítását tartja. Hozzátette: a szakmai munka erősítése mellett a fogyasztóvédelmi tevékenység erősítése azért fontos a felügyeletnél, hogy érvényesüljön a pénzügyi intézmények és az ügyfelek közötti egyenlő bánásmód. Hangsúlyozta: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete átalakításának szükségességét a világgazdasági és az ezzel összefonódó pénzügyi válság idézte elő.

Brutálisan emelkedik az üzemanyagár

Az áfa és a jövedéki adó változása miatt emeli az üzemanyagok literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. A portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: bruttó 12 forint 30 fillérrel lesz drágább a benzin, míg a gázolaj ára csaknem 15 forinttal emelkedik. Takács Szabolcs szólt arról is, hogy az adónövekedés hatásától eltekintve a Mol tulajdonképpen árcsökkentést hajt végre; ezt az üzemanyagok tőzsdei jegyzésárának mérséklődése és a forint erősödése indokolja.

Fuzáriummal fertőzött liszt került a boltokba

Azonnali hatállyal visszahívta a Cerbona egyes Durillo és Durum márkanevű száraztésztáit, miután belső ellenőrzések kimutatták, hogy azokban az élelmiszerbiztonsági értéket meghaladó mennyiségű deoxi-nivalenol található. A fuzáriumgombából visszamaradt anyaggal szennyezett tészták minősége 2011. május 13-a és június 18-a között jár le. Deák Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese az InfoRádióban elmondta: ugyanezt a toxint mutatták ki a határértéket meghaladó mértékben a szintén a bajai Diamant Malom International Kft. által gyártott, 1 kilogrammos kiszerelésű durum simalisztben is. Hangsúlyozta: a közeljövőben további gabonatermékek visszahívása várható, mert a malom több gyártónak is értékesített a szennyezett lisztből.

Elérte a Fővám teret a fúrópajzs

Elérte a Fővám téri állomást a 4-es metró fúrópajzsa, amely 6 hét alatt jutott át a Duna alatt a pesti oldalra. Németh M. Tibor szerkezetépítési főmérnök elmondta: a Fővám téri állomás minden probléma nélkül fogadta a berendezést. A szakember hozzátette: az alagútfúró pajzs északi párja néhány napon belül nekivághat a folyó alatti 300 méteres szakasznak. A főmérnök szólt arról is, hogy az áradások miatt megemelkedett dunai vízszint nem veszélyezteti sem az alagutat, sem a szerkezetkész állomásokat.

Nincs változás az árvízhelyzetben

Nem változott jelentősen az árvízhelyzet Magyarországon; továbbra is mintegy 860 kilométeren van készültség. A Dunán - a vízgyűjtőterületre hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt - a vártnál lassabban vonul le az árhullám; a folyó Budapestnél 716 centiméterrel tetőzött, és nagyon lassan apad. Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője az InfoRádióban elmondta: a fővárosban valószínűleg egész héten lezárva maradnak a rakpartok. A legmagasabb készültség van érvényben a Dunán Ásványráró és Nagybajcs között, a Rábán Körmendnél, valamint a Lajtán. Közben újabb árhullám alakult ki a Duna ausztriai szakaszán, ezért továbbra is fenntartják a másod-, és harmadfokú készültséget a magyarországi partszakaszokon.

Egységesek lesznek a mobiltöltők

Kötelezettséget vállaltak a mobiltelefon-töltők egységesítésére a nagyobb készülékgyártók - jelentette be az Európai Bizottság. Günter Verheugen, a testület ipari biztosa azt mondta: a nem egységes töltők nemcsak a felhasználóknak okoznak kényelmetlenséget, hanem szükségtelenül növelik a keletkező hulladék mennyiségét is. Az egységes, mikro USB-csatlakozóval ellátott új mobiltelefonok első generációja várhatóan 2010-től kerül az uniós piacra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×