eur:
400.84
usd:
368.04
bux:
0
2024. október 15. kedd Teréz

Magyarország arab rizstermesztőket keres

A Heti Világgazdaság arról ír, hogy arab országok befektetőit toborozná magyarországi rizstermesztésre a Garantiqa Zrt., amely tavaly augusztusban küldte el az agrártárcának Hunrice nevű programját.

Ez négy év alatt 15 ezer hektárra turbózná fel a jelenleg alig 3000 hektáros hazai rizstermesztést. A 30 évre szóló üzleti terv 15 milliárd forint forrásigénnyel számol, a létrehozandó Hunrice Alapot a Garantiqa kezelné, a pénzt a jelenlegi tervek szerint Szaúd-Arábia vagy az Egyesült Arab Emírségek magánbefektetői adnák össze, 10-20 százalékot pedig az Európai Beruházási Alap tenne be. A Garantiqa az államtól csak annyi segítséget vár, hogy az kormányszintű megállapodással ágyazzon meg az üzleti kapcsolatoknak. Az agrártárca annyiban foglalkozott a kérdéssel, hogy megkérdezte az állami földek felett diszponáló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től, vajon van-e 15 ezer hektárnyi, rizstermesztésre alkalmas, bérelhető föld, de a válasz nemleges volt. További részletek a HVG-ben.

A Figyelő szerint fordult a kocka: az "angolszász" kapitalizmus válsága miatt mind többen tekintenek az erős, a piaci működésbe beavatkozó államot működtető Franciaországra mint lehetséges modellre. Míg Barack Obama amerikai elnök eddig fogyasztásélénkítéssel próbált életet lehelni a gazdaságba, a francia kormány elsősorban állami beruházásokra költi a pénzt. Ennek köszönhetően az országban meglepően kevéssé érződik, hogy az utóbbi évtizedek legsúlyosabb válságát éljük - írja a francia modellről a Figyelő.

A Heti Válasz a Jobbik előretörésének okait kutatja. Bakancs, fekete mellény, piros-fehér sávos zászló - van, akiben félelmet, de van, akiben biztonságérzetet kelt ez a kép. Utóbbiak alkotják a 15 százalékos Jobbik-tábort - írja a lap. A radikálisok eredményei kísértetiesen együtt mozognak azzal, hány roma él egy területen. A párt nagyrészt a Magyar Gárdának köszönheti sikerét, ám több nagyvárosban és a beás cigányok által lakott helyeken az átlagnál rosszabbul szerepelt az uniós választásokon. Okok és magyarázatok a Heti Válaszban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Mi várható ma a tőzsdéken?

Mi várható ma a tőzsdéken?

Tegnap Amerikában történelmi csúcsokat láthattunk a tőzsdén, a Dow Jones és az S&P 500 részvényindexek mellett az Nvidia részvényei is történelmi csúcsra emelkedtek, melynek hatására emelkednek a chipgyártók ma reggel Ázsiában, ahol az emelkedést a japán Nikkei vezeti. Európában is jó hangulatban indulhat majd a kereskedés. Gazdasági események szempontjából a reggeli magyar építőipari adatokra, illetve az uniós ipari adatokra lesz érdemes figyelnünk ma, délután pedig az USA-ban a költségvetési egyenleg publikálása hozhat mozgást a piacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×