eur:
400.46
usd:
367.41
bux:
74502.53
2024. október 15. kedd Teréz

A vita tovább éleződhet az MSZP-ben

Kiélezett vita mentén készül az MSZP a jövő hétvégi kongresszusra. A pártvezetés fiatalítana, a fiatalok viszont vonakodnak nagyobb tisztséget, akár miniszterelnök-jelöltséget vállalni úgy, hogy az "öregek" a tűz körül maradnak. A megyei elnökök egy része bizalmi szavazást szeretne a vezetéssel szemben. Lendvai Ildikó pártelnök ezt nem támogatja, nyár végére viszont meg szeretné nevezni a kormányfőjelöltet, akivel nekivágnak a parlamenti választásnak.

Megegyezés, bizalmi szavazás, az elnökség leváltása, előrehozott választás kezdeményezése - ezek közül bármelyik forgatókönyv elképzelhető a Magyar Szocialista Párt jövő hétvégi kongresszusán, ahol lezárul az európai parlamenti választások eredményének több hete tartó értékelése.

Az MSZP vezetőinek határozott elképzelései vannak a jövőről, a baj az, hogy ezek nem esnek egybe. Abban nagyjából konszenzus van az elnökségben, hogy mindenképp új, fiatal arcokkal kell folytatni a munkát.

"Új, fiatal miniszterelnök-jelöltre van szükség. Olyan embert látnék szívesen az MSZP miniszterelnök-jelölti posztján, akinek nagy ügye van, de nincsenek ügyei, morálisan nem támadható. Magam több ilyet is látok, az MSZP-ben vannak ilyen fiatalok" - mondta Lendvai Ildikó pártelnök vasárnapi tájékoztatóján.

Ki vállalná?

Bár a pártvezetők erről nem nyilatkoznak, de valószínűsíteni lehet, hogy Botka László szegedi polgármesterben, Mesterházy Attila frakcióvezetőben, Molnár Csaba kancelláriaminiszterben, Ujhelyi István alelnökben, Ficsor Ádám titokminiszterben, és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesben gondolkodnak. Ez abból következik, hogy a párt országos elnökségének keddi ülésére őket is meghívták, ráadásul mind fiatalok.

Közülük viszont egyelőre úgy tűnik, senki nem vállalná a jelöltséget. Úgy tudjuk, leginkább azt kifogásolják: a párt úgy akarna fiatalítani, hogy közben a kulcspozíciókban továbbra is a nagy öregek lennének. A Lendvai Ildikó-Szekeres Imre-Kiss Péter pártvezetői trojkát mindenesetre a napokban felváltotta az új testület, az Országos Választási Bizottság, amelyben nagyobb szerepet kaptak a fiatalok.

Előbb a jelölt

Jövő hétvégén viszont kongresszus lesz, és - főként a megyei elnökök nyomására - a lehetséges napirendi pontok között szerepel a tisztújítás is. Lendvai Ildikó egyelőre nem cserélné le a párt vezetését, ehelyett egy ötpontos javaslatot terjeszt a küldöttek elé, melynek lényege, hogy minél előbb kell találni egy kormányfőjelöltet.

A párt több prominense viszont előrehozott választást szeretne. Szekeres Imre elnökhelyettes a Hírszerzőnek azt mondta, hogy a jövő évi költségvetés decemberi elfogadása után az MSZP-nek el kell gondolkodnia azon, hogy akar-e még kormányozni. Lendvai Ildikó pedig azt mondta, hogy nem kizárt, hogy a kabinet munkája decemberben befejeződik. Jövő tavasszal viszont mindenképp választások lennének Magyarországon, így ezt csak maximum egy-két hónappal előzhetné meg egy előrehozott voksolás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×