eur:
400.36
usd:
367.33
bux:
74493.99
2024. október 15. kedd Teréz

Ritka betegség tizedeli a lipicai csikókat

Nem fertőző az a megbetegedés, amely júniusban több lipicai csikó elhullását is okozta a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság állományában - mondta az InfoRádiónak Heves megye főállatorvosa.

Az utóbbi két hétben összesen tíz, egy és három év közötti csikó hullott el a szilvásváradi ménesgazdaság lóállományában. Heves megye főállatorvosa az InfoRádiónak megerősítette: a klinikai tünetek és az intézeti vizsgálatok is kimutatták, hogy az állatok az úgynevezett fűbetegségben pusztultak el.

Busák Károly hozzátette: a nem fertőző betegség elsősorban tavasszal, illetve nyár elején, a csapadékos időszakban jelentkezik, amikor az állatok zsenge füvet legelnek. A betegség emésztési zavarral, a bélműködés leállásával, bélpangással, valamint gyomortartalom felhalmozódásával jár. Kezelés van rá, de elég nehezen lehet az állatot helyrehozni - mondta az állatorvos.

Hangsúlyozta: mivel a betegség nem fertőző, az állatelhullások nem kívántak hatósági intézkedést, de az állományt folyamatosan vizsgálnia az állattartónak és a helyi állatorvosnak. Busák Károly elmondta: az elmúlt két napban nem észleltek újabb megbetegedést.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 10:19
×
×
×
×