eur:
400.09
usd:
367.04
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Uniós pénzügyi felügyeleti rendszert szeretne Magyarország - a nap legfontosabb hírei

Magyarország támogatja, hogy az unió hozzon létre egy erős európai pénzügyi felügyeleti rendszert - közölte a miniszterelnök. Bajnai Gordon a tagállamok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozója előtt azt mondta: ennek hiánya is hozzájárult a pénzügyi-gazdasági válság terjedéséhez.

Bajnai Gordon hozzátette: júliusban a magyar kormány is elkezdi azt a munkát, amellyel szeretné átalakítani a pénzügyi felügyeletek szerepét, feladatkörét, hogy megerősítsék a bankok ügyfeleinek, a kisbefektetőknek és a betéteseknek a védelmét.

A néppárt nem halasztaná Barroso jelölését

Nem támogatja az Európai Néppárt, hogy szeptemberre halasszák José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének az újrajelölését a tisztségre. Orbán Viktor, a Fidesz vezetője, aki egyben a tömörülés alelnöke, azt mondta: álláspontjuk szerint az Európai Néppártot illeti meg a lehetőség, hogy az Európai Bizottság elnökét adja. A volt kormányfő szólt arról is: a párt vezetőinek brüsszeli tanácskozásán nem beszéltek arról, hogy az európai parlamenti választásokon több országban teret nyertek szélsőséges pártok.

Lehívjuk az IMF-hitel következő részletét

Magyarország a jövő héten hívja le az IMF-hitel következő részletét; ennek összege - árfolyamtól függően - körülbelül 1,3 milliárd euró lesz - közölte Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára. Katona Tamás, államtitkár arról számolt be, hogy júniusra önkormányzatok nélkül 276,1 milliárd forint államháztartási hiányt várnak; ez a GDP 1,1 százaléka. Az első félévben a tárca 844,8 milliárd forint deficitre számít, ami a GDP 3,3 százaléka.

Alacsonyabb lehet a távhő áfakulcsa

Még az ősszel benyújtja a kormány azt a javaslatát, hogy január 1-jétől a legalacsonyabb áfakulccsal adózzon a távhőszolgáltatás - jelentette be a kancelláriaminiszter. Molnár Csaba emlékeztetett arra: első lépésben július 1-jétől 18 százalékra csökken a távhő áfája. László Tamás fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: trükközés folyik a lakótelepen élőket érintő minden egyes témában. Mint mondta: a panelprogram és az ökoprogram sokkal nehézkesebben halad a jelzettnél, a távhőszolgáltatás áfája pedig a sajtóhírek szerint jövőre nem öt, hanem hét százalék lehet.

Késnek a kifizetések

Késik a vidékfejlesztési források kifizetése - mondta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Gőgös Zoltán egy Szécsényben tartott konferencián közölte: ennek egyrészt az az oka, hogy a bankok kevésbé támogatják a beruházásokat, másrészt azok a beruházók is óvatosabbak lettek, akik egy évvel korábban még fejleszteni akartak.

172,5 milliárdot spórol az állam

Mintegy 172,5 milliárd forintos megtakarítást jelent a jelenlegi lakástámogatási rendszer megszüntetése - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos hangsúlyozta: akik még június 30-ig nyújtják be az igénylésüket vagy már jelenleg is részesülnek valamilyen típusú lakástámogatásban, továbbra is megkapják a támogatást. Emlékeztetett arra: az új, célzott állami kamattámogatási formát a 35 év alattiak, valamint a 45 év alatti, kettő, vagy többgyermekes családok vehetik igénybe új lakás építéséhez, új lakás vásárlásához, vagy az ingatlan korszerűsítéséhez.

Titkosan szavaz a főbíróról az Országgyűlés

Hétfőn újra titkosan szavaz a parlament a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Baka Andrásról - jelentette be a házbizottság ülése után az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin elmondta: az MSZP újra kezdeményezte a nyílt szavazást, de ezt a másik három frakció most sem támogatta. Sólyom László államfő kedden jelölte újra, immáron harmadszor Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. A legutóbbi voksolás előtt a két nagy frakció, a Fidesz és az MSZP is közölte, hogy támogatni fogják a jelöltet, majd a történtek után a képviselőcsoportok egymást vádolták azzal, hogy a másik nem tartotta be szavát.

Boross Péter szakított az MDF-elnökséggel

Megszakította minden kapcsolatát az MDF elnökségével Boross Péter. A volt miniszterelnök a párt vezetésének írt levele nyilvánosságra kerülése után az InfoRádióban úgy fogalmazott: ragaszkodik az eddig képviselt eszméihez, a Magyar Demokrata Fórum vezetése azonban letért a számára fontos útról, és vállalhatatlannak tartja az újabb döntéseket. Hozzátette ugyanakkor, hogy jogilag még mindig a párt tagjának tekinti magát.

Átvették megbízólevelüket az EP-képviselők

Átvették megbízólevelüket a pártjuk országos listáján európai parlamenti mandátumot szerző képviselők. A dokumentumokat Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke és Harrach Péter, a parlament alelnöke adta át a 22 politikusnak az Országházban. A Fidesz-KDNP 14, az MSZP négy, a Jobbik három, az MDF pedig egy képviselőt küld az Európai Parlamentbe.

Képviselők elleni támadás szervezésével gyanúsítják Budaházyt

Országgyűlési képviselők elleni támadások szervezésével gyanúsítja az ügyészség a szerdán őrizetbe vett Budaházy Györgyöt. A Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjének tájékoztatása szerint a 2002-es hídfoglalásáról ismertté vált férfi a gyanú szerint két évvel ezelőtt egy csoportot hozott létre. Keresztes Imre közleményében azt írta: a Budaházy György által irányított csoport célja az volt, hogy támadásokkal megfélemlítsenek országgyűlési képviselőket, és így befolyásolják a parlamenti döntéseket.

Címlapról ajánljuk
Nagy-Britanniában kiadták a migránsbűnözési listát

Forró téma
Nagy-Britanniában kiadták a migránsbűnözési listát

Az időzítés nem tűnik véletlennek: a célegyenesbe érkezett a Konzervatív Párt vezetőválasztási versenye és az egyik forró téma: kiléptessék-e Nagy-Britanniát az Emberi Jogok Európai Bíróságából (ECHR). A testületet azzal vádolják, hogy megnehezíti a külföldi bűnözők kitoloncolását.

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságba kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×