eur:
388.8
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Ferge: A szocpol eltörlésével megszűnik a szegények lakáshoz jutási lehetősége

A szocpol-támogatás nem volt jó konstrukció, ám eltörlése a szegények számára végképp megszünteti a lakáshoz jutás lehetőségét - véli Ferge Zsuzsa szociológus, aki szerint növeli a problémát, hogy Magyarországon régóta nincsenek szociális bérlakások.

A kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy a jövő hónap elején megszünteti a lakástámogatások jelenlegi rendszerét, köztük a szocpolt. Ferge Zsuzsa az InfoRádiónak elmondta: a szocpol mint konstrukció már eleve nem volt jó, hiszen - mint fogalmazott - csak odadobta a pénzt anélkül, hogy bármiben segített volna.

A szociológus ennek ellenére úgy látja: nagyon problematikus megszüntetni minden lakáshoz jutási lehetőséget a szegények számára. A megszüntetés azt jelenti, hogy akinek nincs pénze, hitele, vagy önrésze és nem 35 éven aluli, annak egyetlen lehetősége marad a lakásszerzésre: ha olcsó bérlakást talál.

Hozzátette azonban, hogy ma Magyarországon egyáltalán nincsenek szociális bérlakások, vagyis a szocpol eltörlése óriási réteget foszt meg minden lehetőségtől.

A pillanatnyi problémákat talán megoldja

A Bajnai-kormány arról is döntött, hogy a rászorulók számára egymilliárd forinttal krízisalapot hoz létre, amelynek összege felajánlásokból akár négymilliárdra is emelkedhet. Ferge Zsuzsa jónak tartja a kezdeményezést, ám hozzátette: ha össze is jönne a kívánt összeg, azzal sem lehet teljesen lefedni a rászorulók körét, bár pillanatnyi bajaikat megoldhatja.

A cél, hogy egyszeri, 20 és 50 ezer forint közötti, illetve speciális esetben 100 ezer forintos támogatást kapjanak a rászorulók az alapból. A szociológus szerint a pénz önmagában nem oldja meg a bajba jutotta helyzetét. Azoknál, akik nehéz helyzetbe kerültek, pszichés és neurotikus zavarok jelentkezhetnek, ezért emberi megerősítésre és tanácsadásra van szükségük a szociális munkásoktól - hangsúlyozta Ferge Zsuzsa.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×