eur:
388.52
usd:
362.03
bux:
69252.41
2024. május 9. csütörtök Gergely

Bizalmi szavazás az MSZP-kongresszuson?

Szocialista politikusok egybehangzó nyilatkozatai szerint az MSZP vezetéséről és a párt politikájának megújulásáról is szó lesz a párt július 4-i kongresszusán. Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter és Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes is úgy véli, hogy a pártvezetésnek bizalmi szavazást kell kérnie a küldöttektől.

Az MSZP országos tanácsának javaslata is arról szólt, hogy a szocialista párt július 4-ei kongresszusán a pártvezetés bizalmi szavazást kérjen maga ellen. Ennek több eredménye is lehet - mondta a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

A pártnak elsősorban politikailag és tartalmilag van szüksége a megújulásra, amellyel párhuzamosan lehetőség nyílhat a személyi változásokra. A kongresszus a legfontosabb döntéshozó szerv, bármilyen kérdésben dönthet - tette hozzá Molnár Csaba, aki hangsúlyozta: olyan új politikát kell meghirdetni, amellyel a szocialistáktól elpártolt szavazókat vissza lehet szerezni.

Fontos időszak következik

Hagyó Miklós is egyetértett Molnár Csaba kijelentéseivel. Azt mondta: a kongresszusnak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy bármilyen döntést meghozhasson.

A szocialista főpolgármester-helyettes arra az újságírói kérdésre, hogy a kongresszuson akár a pártelnök személyéről is döntsenek, azt mondta: az MSZP-nek erős, legitim vezetésre van szüksége, erről a kongresszuson is szó lesz.

Hozzátette: a szocialista párt fővárosi párttanácsa arra kérte az országos elnökséget, hogy kérjen bizalmi szavazást, mert a következő időszakban a szocialista pártnak megfelelő legitim vezetőséggel kell rendelkeznie.

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: ha a kongresszus bizalmat szavaz az elnökségnek, akkor fel kell mögé sorakozni, mert a következő fél évben a szocialista párt és a magyar demokrácia szempontjából is fontos időszak következik.

Arra kérdésre, hogy van-e miniszterelnöki vagy pártelnöki ambíciója, egyik szocialista politikus sem reagált. Sajtóértesülések szerint az MSZP vezetőségének meghatározó tagjai a párt elnökségének keddi tanácskozásán ellenezték a fiatal szocialista politikusok kezdeményezését a bizalmi szavazással kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Magyarországnak még három EU-tagállamot maga álláspontja mellé kell állítania, ha meg akarja akadályozni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki jelölését - mondta az InfoRádióban Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa.

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Szerény volt a Győzelem napi katonai felvonulás Moszkvában, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Szerény volt a Győzelem napi katonai felvonulás Moszkvában, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában csütörtök délelőtt rendezték meg a Győzelem napi katonai felvonulást, amely tavalyhoz hasonlóan idén is szerény volt, a tankokat például egyetlen második világháborús T-34-es képviselte. Rövid beszédet tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök is, melyben a Nagy Honvédő Háborúra emlékezett, de a Nyugat ostorozása és a nukleáris fenyegetés sem maradhatott el. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült. Belgorod ellen rakéta- és dróntámadás volt csütörtökre virradóra, többen megsérültek, lakóépületekben és kocsikban pedig károk keletkeztek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×