eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

A legbiztosabb befektetés a válságban

Magyarország a térségben - Románia kivételével - az egyetlen olyan állam, ahol még mindig kevesebb gyermek születik, mint ahány felnőtt meghal - hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese. Kopp Mária professzor bejelentette: intézménye országos mozgalmat indít azért, hogy a politikusok is megértsék, a válságban a gyermek a legbiztosabb támasz. A KSH Népességtudományi Intézetének tudományos tanácsadója arról beszélt, megnőhet a gyermeket szülni nem tudó nők aránya.

A legbiztosabb befektetés a gyermek a válságban - erre kívánja felhívni a figyelmet egy országos mozgalom során a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete.

Kopp Mária igazgató-helyettes kifejtette: a XX. század megmutatta, hogy azoknak a családoknak, amelyek mindent elvesztettek, egyetlen megmaradt értéke a gyermek volt. Az intézet legutóbbi felméréséből is az derült ki, hogy az emberek 80 százaléka öregkorára leginkább gyerekeiben bízik.

Az ország nem tud létezni, ha nincsenek gyermekek, hiszen a következő generáció nélkül nincs egészség- és társadalombiztosítás sem - hangsúlyozta a professzor.

Kopp Mária kiemelte: Magyarországon a legmagasabb a népességfogyás a környező országok közül, sőt, Románia mellett az egyetlen olyan ország, ahol kevesebb gyermek születik, mint ahány felnőtt meghal évente.

A professzor példaként említette Franciaországot, ahol a korábbi évek krízise után immár erőteljesen növekszik a népesség. Ezt azzal érték el, hogy a háromgyerekes családoknak szinte nem kell adót fizetniük, míg támogatták a diplomás nők gyermekvállalását is.

Más szemléletre van szükség - szögezte le az igazgatóhelyettes, aki hozzátette: a mozgalom során politikusokra és civilekre egyaránt támaszkodnának.

Eluralkodhat a hedonista szemlélet

A családtámogatási rendszer állandó változtatása elbizonytalanítja a gyermeket akaró párokat, ugyanis nem tudják, hogy egy gyerek felnevelése alatt mire számíthatnak - vélekedett a KSH Népességtudományi Intézetének tudományos tanácsadója.

Pongráczné Hüttl Marietta szerint a párkapcsolati formák átalakulása is hozzájárul a népességfogyáshoz, ugyanis élettársi kapcsolatból kevesebb gyereket vállalnak az emberek, mint házasságból.

Magas a gyermekcentrikusság a magyar társadalomban, ugyanakkor megnőhet a gyermeket szülni nem tudó nők aránya - emelte ki a demográfus. Kifejtette: ennek oka, hogy olyan mértékben kitolódik az első gyermek vállalásának életkora, hogy fennáll a veszélye, hogy biológiai okból végül gyermektelenek maradnak azok a nők, akik tudatosan terveznek gyermeket.

Emiatt sokan elfogadhatják a ma még elítélt gyermektelenséget is, ami az egész társadalom értékrendjét egy olyan negatív irányba befolyásolhatja, ahol individualista és hedonista szemlélet uralkodhat el - mondta a KSH Népességtudományi Intézetének tudományos tanácsadója. Emlékeztetett: Németországban 30 százalék körül van a tudatos gyermektelenség.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Visszaesett a sörfogyasztás Csehországban. A teljes cseh sörtermelés 2023-ban alig több mint 20 millió hektoliter volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Ebből 15,2 millió hektolitert Csehországban fogyasztottak el, a többit exportálták. A visszaesés egyik oka, hogy egyre több cseh iszik alkoholmentes sört vagy söralapú üdítőitalt.

Beügyeskedték Vlagyimir Putyin parádéját az ukrán mellett a lett tévébe is a hackerek

Akaratán kívül sugározta a moszkvai, vörös téri katonai díszszemlét több ukrán és lett tévéadó. Orosz hackerek ugyanis feltörték a médiumok rendszereit május 9-én. Az ukránok sem maradtak adósok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren vonultak ismét az utcákra szombat este Grúzia fővárosában, Tbilisziben, hogy tiltakozzanak a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen. Az április közepe óta tömegtüntetéseket kiváltó tervezet alapján előírnák, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi ügynökökként regisztráltassák magukat. A kormány elképzelésének bírálói a tervezetet ahhoz a törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók elleni fellépéshez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×