eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem hagy űrt maga után az SZDSZ - mondja a párt alapítója

Somogyi János, az SZDSZ egyik alapítója szégyenkezik, mert úgy véli, a Szabad Demokraták Szövetségének neve nem fedi a valóságot. A rendszerváltó politikus az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában azt mondta: a pártnak ma már nem azok a céljai, mint amelyek miatt létrehozták. Az SZDSZ már beteljesítette küldetését, nem baj, ha elsüllyed, sőt nem is hagy űrt maga után - emelte ki.

Tölgyessy Péternek az SZDSZ elnöki posztjáról való 1992-es távozását tartja a törésvonalnak Somogyi János, az SZDSZ egyik alapítója.

A rendszerváltó politikus az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában azt mondta: kialakult egy vita, Magyar Bálint és Pető Iván választási pártot kezdeményezett, de a tagság ezt nem fogadta el, ezért választották elnöknek 1991-ben Tölgyessy Pétert, aki tömegpárttá alakította volna az SZDSZ-t. Attól kezdve, hogy 1992-ben Tölgyessyt legyőzték a "régi fiúk", a párt politikája és irányvonala semmit sem változott, sőt, egyre rosszabb lett - vélekedett.

Somogyi János szerint Tölgyessy volt az utolsó olyan vezetője a pártnak, aki magyar társadalomban gondolkodott, míg a többiek azt gondolták, elég 20-25 SZDSZ-es képviselő a parlamentbe.

Látványosabb fordulatnak nevezte azt, hogy 1994-ben az SZDSZ az MSZP-vel lépett koalícióra. Zseniális lépés volt, hogy kiszabadították az MSZP-t a politikai karanténból a Demokratikus Chartával, utána pedig megtalálták azokat a vezetőket a szocialistákon belül, akik a Magyar Bálint- és Pető Iván-féle vonalat vitték - tette hozzá.

Barba-trükk volt a koalíció felmondása

Tavaly semmi értelme nem volt felbontani úgy a koalíciós szerződést, hogy az SZDSZ külső támogatója maradt a kormánypártnak, és azóta is együtt szavaz a szocialistákkal - emelte ki a rendszerváltó politikus, aki ezt a lépést "barba-trükknek" nevezte.

A párt már megsemmisült, de a parlamenti frakció önállósodott, és a politika formálásának az ereje a képviselőcsoporté - hangsúlyozta Somogyi János. Az alapító szerint az EP-választáson elszenvedett vereség törvényszerű volt, az elmúlt 20 év eredménye. Pető Iván elnökké választása után már mindegy volt, ki vezeti az SZDSZ-t, az irányvonal ugyanaz volt, és ezt az MSZP-kormány meg is valósította - emelte ki a rendszerváltó politikus, és hozzátette: Magyar Bálint még mindig terjeszti elő azokat a törvénytervezeteket, amelyekkel zsarolhatja a kormányt.

Sokan szégyenkeznek az alapítók közül, hogy még Szabad Demokraták Szövetsége a párt neve - mondta Somogyi János. Példaként említette, hogy a 2006. október 23-i rendőrségi akciók áldozataiért a liberális párt nem emelte fel szavát, sőt, a parlamentben kiröhögték Révész Máriuszt, a megvert fideszes politikust.

Káros az SZDSZ tevékenysége

Az SZDSZ betöltötte küldetését, és messzire került az eredeti elgondolástól, más célokat követ már, mint amiért létrejött - hangsúlyozta a párt alapítója. Hozzátette: ma a globális tőke érdekeinek a helytartója az SZDSZ, és nagyon káros a tevékenysége.

Somogyi János szerint nincs szükség tisztán liberális pártra, a Fidesz megfelelően képviseli a liberális eszméket. Nem baj, ha az SZDSZ elsüllyed, sőt, nem is hagy űrt maga után - emelte ki.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×