eur:
389.12
usd:
361.79
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Gripen-ügy: Büntetést fizetnek a kenőpénzek után

Az Egyesült Államok és Anglia nyomozó hatóságai állítólag megállapodtak a British Aerospace Systemmel (BAS) és a svéd Saabbal arról, hogy az érintett cégek a vadászgépek eladása érdekében kifizetett kenőpénzek miatt hajlandók büntetést fizetni - olvasható a Népszabadságban.

Cserébe az angol hatóságok - amennyiben az alkura az angol Korrupcióellenes Hivatal, az SFO is áldását adja - lezártnak tekintik az ügyet. A lap kérdésére azonban az SFO szóvivője cáfolta, hogy Angliában ad acta tették volna a Gripen-ügyet. Ha ugyanis a két céggel kötött alku nyomán a brit hatóságok valóban lezárnák a BAS és a SAAB állítólag Magyarországot is érintő korrupciós ügyei miatt indított nyomozást, akkor nálunk szinte bizonyosan nem folytatják tovább ez eljárást.

Alig több, mint félmilliárd forintért értékesítettek 522 gyalogsági harcjárművet a honvédség hadrendből kivont eszközeiből a honvédelmi tárca egyik cégén keresztül - írja a Magyar Nemzet. A Honvédelmi Minisztérium száz százalékos tulajdonában lévő állami társaság és a szaktárca sem hajlandó elárulni, hogy kiknek adták tovább a járműveket. Annyit sikerült megtudni: Ukrajnába és Csehországba is kerültek a fegyverekből.

Ha nem is teljes, de mindenképpen az eddigi legrészletesebb névsort jelentette meg az 1956-os Intézet azokról, akiket az állambiztonsági szolgálat mozgósított kiterjedt titkos hálózatából, hogy ellenőrzés alatt tartsák Nagy Imre és társainak újratemetését 1989. június 16-án. A 181 fedőnévből 110-et sikerült azonosítania az intézetnek, van köztük neves ügyvéd, későbbi parlamenti alelnök, újságírók, szakértő, de még az ügyeletes orvos is jelentett - olvasható az Index cikkében.

A negatív inflációs adatra nem reagált érdemben a forint, ugyanakkor a belpolitikai csatározások kikezdhetik a 280 forint körüli euró-árfolyamot, bár a vészforgatókönyvek kiárazódása akár erősödést is hozhat - mondták el szakértők a Napi Gazdaságnak.

Várhatóan több milliárd forint lehet a hitelezők vesztesége a Bábolna Zrt. felszámolása során - mondta a Világgazdaságnak Somogyi Ferenc, a felszámolást végző TM-Line Zrt. vezérigazgatója. A hivatalosan bejelentett hitelezői igény 4,912 milliárd forintot tesz ki, miközben a vagyonértékesítésből mindössze 265 millió körüli összeg folyhat be. A legnagyobb veszteség a bankokat és az adóhatóságot érheti, de az összes szállítói követelés is megközelítheti az egymilliárd forintot. A vagyonértékesítés a következő hónapokban jórészt befejeződhet, a felszámolás azonban ennek ellenére jócskán elhúzódhat, mert a Bábolna Zrt.-vel szemben 8-10 komolyabb per is indult az utóbbi időszakban.

A legnagyobb brit kiskereskedelmi üzletlánc, a Tesco vezetője szerint a szektor a valaha volt legkeményebb gazdálkodási feltételekkel szembesül. Bár a lakossági költekezések javuló tendenciát mutatnak, továbbra is rengeteg a bizonytalanság - írja a Portfolio. A vezér úgy véli, a kiskereskedelmi cégeknek alkalmazkodniuk kell a megváltozott fogyasztói elvárásokhoz, a kényelem helyett inkább az árra és a minőségre érdemes figyelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×