eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Székely Tamás: nincs szükség új intézkedésre a hatos készültségi szint miatt

Egyelőre nem szükséges újabb intézkedés bevezetése Magyarországon amiatt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította az új influenzát - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön az MTI-nek.

A WHO és Európai Járványmegelőzési és Ellenőrzési Központ ajánlásai alapján elkészítették és aktualizálták a magyarországi pandémiás tervet - közölte Székely Tamás.

Mint mondta, a szükséges intézkedések végrehajtása már folyamatban van, tehát "semmiféle újabb intézkedésre jelen pillanatban nincsen szükség".

A WHO csütörtökön közölte tagállamaival, hogy a legmagasabb, hatos szintre emeli az új influenzával kapcsolatos készültség szintjét.

Székely Tamás szólt arról is: a WHO azt ajánlja minden országnak, hogy folyamatosan kövesse nyomon az influenzás megbetegedéseket, tartsák fenn az influenzafigyelő tevékenységet, valamint vizsgálják felül a pandémiás terveket. Ez Magyarországon mind megtörtént - tette hozzá.

A lakossági kommunikációt pontosítani kell - mutatott rá a tárcavezető. Ennek anyaga elkészült, az egészségügyi tárca, az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján elérhető. A lakosság "abszolút jól kooperál az egészségügyi hatóságokkal" - jegyezte meg.

Székely Tamás hangsúlyozta, nem kell lezárni a határokat, nem kell korlátozni az utasforgalmat. Elmondta azt is, hogy a Ferihegyi repülőtéren kedden leszerelt hőkamerákat nem kell visszahelyezni. Amíg szórványos esetek voltak a világban, addig indokolt volt a fenntartásuk. Ma már azonban ez nem indokolt, többi között azért, mert kiderült, hogy ezekkel az eszközökkel nem lehet távol tartani az országtól ezt a betegséget - mutatott rá Székely Tamás.

Az Egészségügyi Minisztérium csütörtöki közleményében tudatta: Magyarországon továbbra sincs közvetlen járványveszély. Influenza A(H1N1) - megbetegedést eddig négy esetben igazolt az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központjának felső légúti víruslaboratóriuma.

A legfontosabb teendő a továbbiakban is az, hogy amennyiben valakinek magas a láz, köhög, fáj a torka, a feje, rázza a hideg, hányingere van, illetve a fáradtság tüneteit észleli magán, maradjon otthon és vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal, hiszen az orvos dönt a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról. Fokozottan ajánlott az általános higiénés szabályok betartása és betartatása - a gyakori melegvizes, szappanos kézmosás, eldobható zsebkendőbe köhögés, tüsszögés, a gyakori szellőztetés - írták.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×