eur:
388.96
usd:
363.46
bux:
68125.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Borsodban a Jobbik megverte az MSZP-t - megyei bontás

Minden megyében a Fidesz-KDNP kapta a legtöbb szavazatot, néhány megye azonban meglepetést hozott: a hagyományosan szocialista szavazóbázissal rendelkező Borsodban például a Jobbik megelőzte az MSZP-t. Az SZDSZ a legtöbb megyében 2 százalék alul maradt, de még Budapesten sem lépte át az 5 százalékot.

A Fidesz a legnagyobb arányban Vas megyében tudott nyerni, itt a szavazatok 68,37 százalékát kapta meg. A legnagyobb ellenzéki párt, amely országosan a szavazatok 56,37 százalékát kapta, egyedül Budapesten és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ért el 50 százaléknál alacsonyabb eredményt. A fővárosban a szavazatok 48,1, Borsodban 49,11 százalékát kapta, ám ezeken a helyeken is relatív többséget szerzett.

A párt összesen 14 mandátumhoz jutott a 22-ből. A Fideszre az egész országban 1 628 570-en voksoltak.

A szocialisták két megyében mentek 20 százalék fölé

A szocialisták, akik országosan 17,37 százalékos eredményt értek el, Budapesten kapták arányaiban a legtöbb szavazatot, 22,31 százalékot, és Komárom-Esztergom megyében tudtak még 20 százalék fölé menni. Borsodban 19,3 százalékos eredményt értek el, rosszabbat, mint a Jobbik.

A kormánypárt Hajdú-Bihar megyében szerezte arányaiban a legkevesebb szavazatot, a voksok 12,58 százalékát. Budapesten a szavazók 22,31 százaléka voksolt az MSZP-re. A szocialisták 4 mandátumot szereztek. Az MSZP az egész országban 501 967 szavazatot kapott.

A Jobbik több mint 400 szavazatot kapott

A választáson harmadik helyet és három európai parlamenti mandátumot szerző Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szerepelt a legjobban, ott a szavazatok majdnem 23 százalékát kapták (22,88), a legalacsonyabb támogatottsággal pedig Vas megyében rendelkeznek, ott mindössze a szavazók 9,25 százaléka adott nekik bizalmat.

A párt a fővárosban 12,59 százalékos támogatottsággal rendelkezik az EP-választás eredménye alapján. A Jobbik 426 746 szavazatot kapott.

Az MDF 10 megyében maradt 5 százalék alatt

AZ MDF a fővárosban kapta a legtöbb szavazatot, itt 6,54 százalékos eredményt ért el, a legkevesebb voksot pedig Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, mindkettőben 4,18 százalékot szerzett. A párt 10 megyében nem lépte át az 5 százalékos küszöböt, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Hevesben, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Nógrádban, valamint Somogyban, Szabolcsban, Tolnában és Vas megyében. Az MDF-re Magyarországon összesen 153 172 ember voksolt.

Az SZDSZ még Budapesten sem ment 5 százalék fölé

Az SZDSZ-nek nem volt 200 001 szavazója, az egész országban mindössze 62 ezer. Az SZDSZ-re a fővárosban szavaztak a legtöbben, de még itt sem lépték át a parlamentbe jutási küszöböt, itt 4,47 százalékot kaptak. A párt a legtöbb megyében 2 százalék alatt szerepelt, arányaiban a legkevesebben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében voksoltak rájuk, a választásra jogosultak 1,04 százaléka.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×