eur:
389.07
usd:
360.79
bux:
68072.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bajnai: Fontos, hogy megérje dolgozni - a nap legfontosabb hírei

Az adófizetés megkerülésének megakadályozását és a jelenlegi rendszer igazságosabbá tételét nevezte az adóváltoztatások legfontosabb céljának a miniszterelnök.

Bajnai Gordon az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal országos vezetői értekezletén, Budapesten közölte: az is fontos, hogy az országban megérje dolgozni. Hangsúlyozta: a kormány első intézkedései azt szolgálták, hogy Magyarországon helyreálljon az egyensúly, ennek érdekében az idén és jövőre 1.300 milliárd forinttal csökkentik az állami kiadásokat.

A Fidesz lemondatná Bajnait és Simort

Lemondásra szólította fel a magyarországi adóelkerülés miatt Bajnai Gordon miniszterelnököt és Simor András jegybankelnököt a Fidesz frakcióvezetője. Navracsics Tibor úgy fogalmazott: Bajnai Gordon a mai napig adós az elszámolással, hogy hány millió forintot bujtatott el az adóhatóság elől és menekített ki külföldre. Hozzátette: ezek után a kormányfő nem kérhet hitelesen áldozatvállalást a lakosságtól. A jegybankelnökkel összefüggésben azt mondta: Simor András méltatlanná vált a bankelnöki posztra. Szollár Domokos kormányszóvivő közölte: a miniszterelnök alaptalannak tartja és visszautasítja a Fidesz vádjait. Közben az MDF-es Herényi Károly úgy nyilatkozott: pártja uniós jogszabály-változtatást sürget az offshore cégek ügyében.

Göncz Kinga szavazásra buzdít

Az MSZP európai parlamenti listavezetője szerint nagyon fontos, hogy elmenjen szavazni mindenki, aki nem olyan Magyarországot szeretne, amit az indulatok uralnak, hanem olyat, ahol európai politizálás folyik. Göncz Kinga a listavezetők vitáján azt mondta: egészen más legitimációval kerülnek ki Brüsszelbe a képviselők, ha komoly lesz a részvételi arány vasárnap. A vitán Bokros Lajos, az MDF listavezetője arról beszélt, hogy Európában és Magyarországon egyaránt a reformok kritikus tömegére van szükség. Morvai Krisztina, a Jobbik listavezetője azt hangsúlyozta, hogy a magyar termőföldnek magyar kézben kell maradnia 2011 után is. A Lehet Más a Politika és a Humanista pártot képviselő Szabó Tímea azt mondta: 20 évvel a rendszerváltás után el kell gondolkozni azon, milyen válaszok vannak a XXI. század kihívásaira. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke, listavezetője szerint június 7-én ott a lehetőség, hogy a munkások, akikre a legtöbb teher hárul, végre beleszóljanak a politikába. A vitán a Fidesz és az MCF Roma Összefogás listavezetője nem vett részt.

Egyre súlyosabb az aszálykár

Magyarország teljes területére vis maiornak nyilvánította az idei aszályt az agrártárca vezetője. Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője az InfoRádióban elmondta: a gazdák így már igényelhetik a területileg illetékes Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál az aszály által okozott kár enyhítését. A kárenyhítésre mintegy 5 milliárd forint áll rendelkezésre, de csak azok kaphatják, akik május 15-ig bejelentkeztek a kárenyhítési rendszerbe. Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke azt mondta: nem tartja elegendőnek az elkülönített 5 milliárd forintot. Hangsúlyozta: sok szakértő szerint az aszálykár a 100 milliárd forintot is meghaladhatja.

A kormány nem tárgyal a cafeteria rendszer adómentességéről

Továbbra is adómentességet javasol a munkavállalói oldal egyes béren kívüli juttatásoknál, míg a munkaadók több esetben 10 százalékos adókulcsot szeretnének a rendszerben. Az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén a kormány képviseletében Katona Tamás, a pénzügyi tárca államtitkára úgy nyilatkozott: a kabinet a cafeteria rendszer elemeinek adómentességéről nem, csak az adó mértékéről kíván tárgyalni. A tanácskozáson abban sikerült megegyezni, hogy folytatják a megbeszéléseket az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvénytervezetről.

Jövő héten a Gellért térre ér a fúrópajzs

A jövő hét végére érkezhet a Szent Gellért térről a Fővám térre a 4-es metró déli alagútépítő pajzsa - közölte a DBR Metró Projekt Igazgatóság. A tájékoztatás szerint a pajzs eddig mintegy 190 métert haladt előre a Duna alatt, vagyis a folyó alatti táv több mint a felét megtette.
Ismét lesz kihelyezett inkubátor Budapesten

Újra lesz kihelyezett életmentő inkubátor Budapesten; a készüléket a Semmelweis Egyetem 2-es számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának oldalbejáratánál helyezik el. Az egyetem közlése szerint az inkubátorral a csecsemőgyilkosságokat szeretnék megelőzni, és alternatívát kívánnak nyújtani a rossz helyzetben lévő családoknak.

Kartelleztek a pékek

Összesen 76,6 millió forint bírságot kell megfizetni kartellezés miatt 16 sütőipari vállalkozásnak és a Magyar Pékszövetségnek. A Gazdasági Versenyhivatal határozatát ismertetve Mihálovits András, a szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta: azt találták jogszabályellenesnek, hogy összehangolták a 2006 augusztusi és a 2007 februári áremeléseket.

Június 20-túl nyári menetrend a MÁV-nál

Főként a Balaton térségét érinti a MÁV június 20-án életbe lépő nyári menetrendje. A változások augusztus 23-ig lesznek érvényesek. Balogh Fazekas Anita, a MÁV Start Zrt szóvivője az InfoRádióban példaként említette, hogy Tapolca és Nagykanizsa irányába gyakrabban indulnak járatok, és a vasúti kocsik is komfortosabbak lesznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×