eur:
389.51
usd:
363.12
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Századvég, Forsense: jelentős Fidesz-előny az EP-választás előtt

Tovább nőtt a Fidesz és az MSZP közötti támogatottsági különbség, a Fidesz támogatottsága 71, míg a szocialistáké 17 százalék a biztos szavazók között - áll a Századvég-Forsense legfrissebb felmérésében.

A Fidesz legutóbb a 2008 márciusi népszavazás során tudta olyan mértékben mozgósítani és növelni szavazótáborát, mint a mostani EP-kampány hajrájában - olvasható a Századvég és a Forsense által készített közvélemény-kutatás összegzésében, amelyet kedden az MTI-hez is elküldtek.

A kutatás szerint az elmúlt hónaphoz viszonyítva gyakorlatilag nem változott a biztos szavazók aránya, a megkérdezettek 61 százaléka mondta azt, hogy ha most vasárnap országgyűlési választásokat rendeznének, akkor biztosan elmenne szavazni.

A pártpreferenciákra ugyanakkor már nem áll a változatlanság. Az MSZP támogatóinak aránya 10 százalékra süllyedt, ami csak az idei év során a korábbi szavazók egyharmadának elfordulását jelenti. Ezzel párhuzamosan a Fidesz támogatottsága az év eleji szint másfélszeresére emelkedett, és a májusban mért 35 százalékos eredménnyel kitörni látszik a korábbi szűk, 25-30 százalék közötti támogatottsági sávból.
A kispártok közül stabilizálni látszik harmadik helyét a Jobbik (3 százalék), míg a két parlamenti párt közül az MDF támogatottsága 2 százalék, az SZDSZ-é pedig csupán 1 százalék a teljes választókorú lakosság körében.
Összességében növekedett a biztos szavazó pártválasztók aránya, az elmúlt hónapok során most először lépte át a 40 százalékos küszöböt (41 százalék). Ezen a körön belül is hasonlóan szembetűnő a két nagy párt közti különbség növekedése az év eleje óta.

A Fideszre 71 százalékuk szavazna most vasárnap, az MSZP-re pedig 17 százalék. Rajtuk kívül csak a Jobbik támogatottsága haladja meg májusban az 5 százalékos küszöböt (6 százalék), míg az MDF 2, az SZDSZ pedig 1 százalékon áll a biztos szavazó pártválasztók körében.

Valamivel jobb az új miniszterelnök által vezetett kormány eddigi munkájának megítélése, mint amilyen a Gyurcsány-kormányé volt távozásakor, de ezzel együtt is a többség (62 százalék) inkább negatív véleményt alkot.

Ugyanakkor a nagyarányú Fidesz-előny ellenére az ellenzék munkáját is a megkérdezettek több mint fele (59 százalék) negatívan értékeli. Az ellenzék teljesítményével kapcsolatosan továbbra is megfigyelhető egy jelentősnek mondható elégedetlenség-potenciál a Fidesz-táboron belül. Májusi felmérésünkben a Fidesz szavazóinak egyharmada értékelte inkább vagy teljes mértékben negatívan az ellenzék munkáját.

Az ismertség növekedésével párhuzamosan növekedett azok aránya is, akik inkább alkalmasnak tartják Bajnai Gordont a miniszterelnöki poszt betöltésére (36 százalék, +8 százalékpont), de ezzel együtt is azok vannak többen, akik szerint inkább alkalmatlan a Bajnai a kormányfői posztra (43 százalék).

Orbán Viktorral szembe állítva Bajnai Gordont, az eredmények azt mutatják, hogy a Fidesz elnökének támogatottsága (47 százalék) több mint kétszerese a miniszterelnökének (22 százalék), és a különbség jelentős mértékben (11 százalékponttal) nőtt a múlt hónaphoz képest.

A megkérdezettek többsége (57 százalék) támogatja az előrehozott választások gondolatát, míg a jelenlegi kormány hatalmon maradását csak 32 százalék látja a jobb megoldásnak, 11 százalék pedig nem tudott véleményt nyilvánítani ebben a kérdésben.

A Magyar Gallup Intézet májusi felmérése szerint a Fidesz-KDNP listája elsöprő győzelmet arathat az európai parlamenti (EP) választáson; május elején végzett közvélemény-kutatásuk szerint a szavazatok 66 százalékára számíthat a Fidesz-KDNP a biztos szavazó pártválasztók között és 68 százalékra a részvételüket abszolút biztosra ígérők között.

A Gallup szerint az MSZP a szavazatok 21-22 százalékát szerezheti meg. Az SZDSZ és az MDF esélytelen az intézet mérése szerint. A kisebb pártok közül egyedül a Jobbiknak van jó esélye arra, hogy elérje az EP-választásokon is alkalmazott 5 százalékos küszöböt és így mandátumhoz jusson. A mérés szerint a biztos szavazó pártválasztók 4 százaléka voksolna rájuk. Azok körében azonban, akik abszolút biztosra ígérik a részvételüket, a Jobbik már átlépi a küszöböt.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×