eur:
389.52
usd:
363.14
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Míg a nyugdíjasoktól elvesz, az evásoknak százezreket ajándékoz az új kormány

A nyugdíjasok rosszul, az evások jól járnak a július 1-től életbe lépő adóváltoztatásokkal. Miközben megszűnik a 13. havi nyugdíj, az evás cégek kasszájában az áfakulcs emelése, és az eva-kulcs változatlanul hagyása miatt akár 750 ezer forinttal több is maradhat ugyanazért a nettó értékű szolgáltatásért.

Az evás vállalkozások ugyan nem fizetnek áfát, és nem is igényelhetnek vissza, áfa-körös megrendelőik azonban igen. Ha egy evázó eddig 20 millió + ÁFA forint értékben szolgáltatott, és állított ki erről számlát - bruttó 24 000 000 forintért - akkor július elsejétől ugyanezért bruttó 25 000 000 forintos számlát állít ki. Mivel a bruttó árbevételre számított fix 25%-os evás adókulcs nem változik, az egymillióval több áfa 75 százaléka is az evás vállalkozónál marad. Az állam felé eddig 6 000 000 forintot fizetett be egységes vállalkozói adóként, azaz 18 000 000 forint maradt nála, most 6 250 000 forintot fizet be, így 18 750 000 forint marad nála. (Mindezt ugyanakkor a majdnem maximális szinten csak az a cég tudja érvényesíteni, aki teljes tevékenységét július 1-je után, azaz az adóváltoztatások után végzi el.)

Mivel az eva összeghatára éves szinten 25-ről 26 millió forintra emelkedik, így még egy plusz jövedelemhez jut az evázó cég, vagy vállalkozó.

A hétfőn elfogadott adóváltozás értelmében így 750 000 forinttal több bevétellel számolhat egy evás idén - ha a teljes éves tevékenységét kizárólag július 1-je után végzi -, miközben ezért kevesebb szolgáltatást nyújt, mint korábban.

Azt már a Pénzügyminisztérium is felismerte, hogy az áfaemeléssel ebben az esetben nem a saját, hanem az evások pénztárcáját növeli. Bár három héttel ezelőtt a PM még azt a tájékoztatást adta, hogy az eva kulcsának emelését nem tervezi, a most kiszivárgott hírek szerint január 1-jétől már nem 25, hanem 30 százalékot kell majd fizetniük bevételeik után az eva-alanyoknak.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×