eur:
391.01
usd:
365.89
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Németh György: "Gyalázatos és tisztességtelen" az új nyugdíjcsomag

Egymillió nyugdíjast érint kedvezően a januárra halasztott nyugdíjkorrekciós program - mondta Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a nyugdíjrendszer módosításának részletezésekor. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő azonban úgy véli: a Bajnai-kormány intézkedései következtében drasztikusan csökken a nyugdíjasok életszínvonala.

A nyugdíjrendszernek egyidejűleg finanszírozhatónak, fenntarthatónak és rugalmasnak kell lennie - mondta Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az országgyűlés által hétfőn elfogadott változtatások szerint július elsejétől megszűnik a 13. havi nyugdíj. E helyett bevezetik a nyugdíjprémiumot, amely csak akkor jár majd, ha a gazdasági növekedés legalább évi 3,5 százalékos.

Az országgyűlés döntése értelmében megváltoznak a nyugdíjindexálás szabályai is. Az évenkénti nyugdíjemelés megmarad, de jövőre csak az infláció ütemét követi. Mindemellett emelkedik a nyugdíjkorhatár, az idei nyugdíjkorrekció 2010-re tolódik, a jövő évi pedig elmarad.

Korózs Lajos kifejtette, hogy az idén szeptemberről jövő januárra halasztott nyugdíjkorrekciós program egymillió nyugdíjast érint kedvezően. "Az 1992. január 1. és 1995. december 31. között nyugdíjba vonulók négy százalékot kapnak pluszban. Ezen túlmenően az 1988-ban, 1989-ben és 1990-ben megállapított nyugdíjaknál a rendes januári emelésen túl még két százalékot emelnek, az 1997-ben és 1998-ban nyugdíjba vonultak pedig szintén négy százalékos emelést kapnak majd" - ismertette az államtitkár.

Kitért arra is, hogy az intézkedések egyik célja a nyugdíjalap költségvetési hozzájárulásának csökkentése, ma ugyanis a nyugdíjkifizetések csak 80,5 százalékát fizetik járulékokból. A nyugdíjak csaknem ötödét adókból finanszírozzák.

"Durva és brutális beavatkozás"


Az áfa- és egyéb emelésekkel együtt a nyugdíjasok életszínvonala a Bajnai-kormány intézkedései következtében 15-20 százalékkal csökken - mondta az InfoRádiónak Németh György, hozzátéve: ilyen nagy életszínvonal-esésre a rendszerváltás idején sem volt példa.

A szociológus-közgazdász úgy véli: a kormány egy mindenki számára elfogadható, új típusú nyugdíjrendszer felé vezető reform helyett csak paradigmatikus, a nyugdíjasokat hátrányosan érintő változtatásokat hajtott végre.

A nyugdíjat érintő mostani döntések hihetetlen rángásokat okoznak a rendszerben, amely gyalázatos, tisztességtelen és inkorrekt a nyugdíjasokkal és a nyugdíjhoz közel állókkal szemben - fogalmazott a szakértő, aki szerint az intézkedések torlódásokhoz vezetnek majd a munkaerőpiacon: az idősebbek nem tudnak nyugdíjba menni a korhatár emelése miatt, miközben a fiatalok a kapukban fognak toporogni. Hozzátette: a nyugdíjkorhatár félévenkénti emelése egy durva és brutális beavatkozás.

Hanganyag: Sigmond Árpád, Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×