eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Két magyart még keres a bolíviai rendőrség - a nap hírösszefoglalója

Ellentétes az alaptörvénnyel a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvény. Strukturális átalakításokat tervez a pénzügyminiszter. Két magyar állampolgárt keres a bolíviai rendőrség.A nap hírösszefoglalója.

EEllentétes az alaptörvénnyel a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvény - mondta ki az Alkotmánybíróság. A parlament által december 15-én elfogadott jogszabály lehetővé teszi, hogy a rendőrség, illetve a polgári bíróság kitiltsa a hozzátartóival szemben erőszakot alkalmazókat a közösen használt ingatlanból. A törvényt a köztársasági elnök küldte előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz. A testület most úgy döntött: a távoltartás intézménye elfogadható, alkalmazása indokolt lehet, ugyanakkor a parlament által elfogadott jogszabály korlátozza az érintett személyi szabadságát, ezért bevezetéséhez garanciális szabályok is szükségesek. Az Alkotmánybíróság szerint a törvényben sem az erőszak, sem a hozzátartozó fogalma nem eléggé egyértelmű.

A kormány olyan válságkezelést szeretne, amely nemcsak napi problémákra ad választ, hanem strukturális átalakításokat is tesz - közölte a pénzügyminiszter Brüsszelben azután, hogy az uniós tagországokból érkezett kollégáival részt vett a havi szokásos pénzügyi tanácsülésen. Oszkó Péter azt mondta: a legfontosabb, hogy Magyarország mielőbb az euróövezeti csatlakozást lehetővé tevő pénzügyi-gazdasági helyzetbe kerüljön. A pénzügyminiszter szólt arról is, hogy a kormány modellváltást szeretne, elsősorban az emberek gondolkodásában. Mint mondta: a munkára és a jövedelemből való megélésre szeretnék ösztönözni a lakosságot.

Megkapta a felhatalmazást egy Kárpát-medencei hidrobiológiai központ létrehozására a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésétől a testület elnöke. Pálinkás József elmondta: a tervek szerint a központ egyesítené a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetet és a Dunakutató Állomást, valamint egy újonnan létrehozandó Tiszakutató Intézetet. Hozzátette: a beruházás megvalósításához körülbelül félmilliárd forintra van szükség, a működtetés megkezdése további 300 millió forintba kerülne.

Rendben értek véget a matematika írásbeli érettségik a középiskolákban, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közlése szerint középszinten 92.817, emelt szinten 2.531 tanuló írásbelizett.

A tervezett sztrájk ellenére sincs változás az érettségi menetrendjében, így megtartják pénteken a német vizsgákat. Az írásbelik biztonságos lebonyolítása érdekében arra kéri az oktatási tárca az intézményvezetőket, hívják fel a vizsgázók figyelmét, hogy előre tervezzék meg az utazást arra az esetre is, ha a közlekedés valamelyik eleme kiesne.

A jövőben nem magánemberként, hanem egy bejegyzett szervezet, a Civil Mozgalom vezetőjeként kívánja folytatni a küzdelmet a parlamenti képviselői költségtérítés elszámolásáról szóló népszavazásért Seres Mária. Az érintett közleményében emlékeztetett arra: célja, hogy az országgyűlési képviselők is csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után kapjanak költségtérítést.

Az Alkotmánybírósághoz fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a vagyonosodási vizsgálatokkal összefüggő szabályozás megsemmisítését kérve - közölte az ombudsman hivatala. Szabó Máté szerint az eljárás jogszabályi alapja ellentétes a jogállamiság elvével, az abból fakadó jogbiztonság, valamint a tisztességes eljárás követelményével.Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint 1124-re nőtt az új típusú influenzában megbetegedettek száma a világon. A WHO honlapján közzétett összesítés 39 újabb esetet tartalmaz. A betegség továbbra is 21 országban van jelen, a vírus jelentősebb terjedését az elmúlt 24 órában Kanadában észlelték.

A földművelődésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint akár pozitív hatása is lehet magyar sertéshús exportjára, hogy az új típusú influenzavírus terjedése miatt több ország felfüggesztette a fertőzöttnek vélt területekről a sertéstermékek vásárlását. Gráf József az országos főállatorvos-helyettessel közösen tartott tájékoztatón megismételte: a betegség nem veszélyezteti a sertéshús-fogyasztást.

A Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. pályázatot írt ki összes porcelán késztermékének, tárgyi eszközeinek és immateriális javainak értékesítésére, beleértve a márkanév használatához fűződő jogokat - közölte a társaság vezérigazgatója. Pálfi József elmondta: a késztermékek minimálára 350 millió forint plusz áfa, a tárgyi eszközök és immateriális javaké pedig 400 millió forint plusz áfa.

Három alelnöke közül kettőt menesztett a Duna Televízió elnöke. Cselényi László elmondta: Pörös Géza alelnök korábbi beosztásában kulturális igazgatóként a közszolgálati médiumnál marad, az innovációért felelős Pomezanski György viszont közös megegyezéssel távozik, a gazdasági területet felügyelő Szekeres László a helyén marad.

A korrupció és a hamisítások elleni fellépés a kiemelt témája a 17. Kriminálexpónak. A 3 napos nemzetközi biztonsági, bűnmegelőzési, bűnüldözési, igazságszolgáltatási, informatikai konferenciát és kiállítást a legfőbb ügyész nyitotta meg Budapesten.

Bolíviai sajtóhírek szerint újabb két magyar állampolgárt keresnek a dél-amerikai ország hatóságai. Azzal gyanúsítják őket, hogy tagjai voltak az Eduardo Rózsa-Flores vezette csoportnak. A La Prensa című napilap beszámolója szerint az április 16-ai kommandós akcióban a magyar Tóásó Előddel együtt őrizetbe vett, bolíviai-horvát állampolgárságú Mario Tadic azt vallotta, hogy a most keresett két magyar - Gáspár Dániel és Dudog Gábor - az Asturias szállóban még együtt lakott Eduardo Rózsa-Floresszel, akivel később összevesztek, így már nem követték őt a Las Americas hotelbe. A lapnak nyilatkozó Marcelo Sosa bolíviai ügyész közölte: a két magyar szökésben van. Szelestey Lajos külügyi szóvivő azt mondta: Magyarország nem kapott hivatalos tájékoztatást a történtekről.

Strasbourgban, az Európai Parlamentben bemutatták a 2006. október 23-ikai budapesti rendőri erőszakról szóló könyvet. A Túlkapások című könyv angol nyelvű kiadásának ismertetésén jelen volt a szerző, Bodoky Tamás, az Index hírportál újságírója, Balog Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, valamint ott voltak a Kruchina-fivérek, akik az akkori rendőri erőszak áldozatai közé tartoznak.

Radnóti Miklós kéziratos hagyatékából nyílt tárlat az Akadémiai Könyvtárban. A kiállítást, amelyen először láthatja a közönség a Bori noteszt, a költő születésének századik évfordulója tiszteletére, az MTA 179. közgyűlésének keretében rendezték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×