eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Törvényes, ha nem kap segélyt, aki nem vállalja a közmunkát

Törvényesen vonja meg a szociális segélyt a hódmezővásárhelyi önkormányzat azoktól, akik egészségesek, de mégsem vállalják a felkínált közmunkát - mondta az InfoRádió által megkérdezett munkajogász. Lehoczkyné Kollonay Csilla szerint a nyugdíjas pedagógusok elbocsátása is megfelel a jogszabályoknak, bár ebben az esetben szerinte nagyon komoly oktatásszakmai aggályok merülhetnek fel.

Ezentúl nem kap szociális segélyt Hódmezővásárhelyen az, aki egészséges, mégsem vállalja el az önkormányzat által felkínált munkát. Az InfoRádió által megkérdezett munkajogász szerint a Csongrád megyei város közgyűlésének döntése törvényes. Lehoczkyné Kollonay Csilla elmondta: a 2009 elejétől hatályos szociális törvény a korábbi rendszeres szociális segély mellett egy másik támogatásról is rendelkezik.

Ez a rendelkezésre állási támogatás, amelyre csak akkor jogosult valaki, ha nem tudnak neki munkát adni. Ha azonban van állás, amit betölthet, azt kötelező elvállalnia, amiért legalább a minimálbér összegét ki kell neki fizetni - magyarázta a szakértő. Hozzátette: segélyért senkivel sem lehet közmunkát végeztetni.

Ugyancsak Hódmezővásárhelyen született az a döntés, amely szerint az iskolák igazgatóinak ki kell rúgniuk a nyugdíjas korú dolgozókat és vegyenek fel fiatalokat a helyükre. Lehoczkyné Kollonay Csilla közölte: a munka törvénykönyve és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény állapítja meg a nyugdíjra jogosult személyek fogalmát, és tőlük minden, az állás biztonságát jelentő munkajogi védelmet megvon.

Ennyiben jogilag nem kifogásolható az intézkedés - véli a munkajogász, aki azonban hozzáfűzte: ha a döntéshozó mérlegelés nélkül kimondja, hogy minden nyugdíjra jogosultat le kell cserélni, nehéz megvédeni azt az érvet, hogy a határozatot az egészséges korösszetétel követelménye vagy a szakmai szempontok diktálták.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×