eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kiss Péter lehet Bajnai helyettese - a nap hírei

Országszerte körmeneteket tartottak a keresztény egyház legnagyobb ünnepe, a Húsvét alkalmából. Hírügynökségi értesülés szerint tárca nélküli miniszter és a miniszterelnök helyettese lesz a Bajnai-kormányban Kiss Péter jelenlegi kancelláriaminiszter. Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a 4 férfit, akinél robbanószerkezeteket, lőfegyvereket és lőszereket találtak a rendőrök; a csoport 5. tagját még keresik. A nap hírei április 11-én, szombaton.

Országszerte körmeneteket tartottak a katolikus templomokból a keresztények legnagyobb ünnepe, a Húsvét alkalmából; a feltámadás előtti napon hagyományosan ezzel emlékeznek meg Jézus Krisztus haláláról. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vasárnap délelőtt Esztergomban, Paskai László bíboros, nyugalmazott érsek pedig Budapesten, a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban mutat be ünnepi szentmisét. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke délelőtt a debreceni Nagytemplomban tart istentiszteletet, míg Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hétfőn a győri Öregtemplomban hirdet igét.

Tárca nélküli miniszter és a miniszterelnök helyettese lesz a Bajnai-kormányban Kiss Péter jelenlegi kancelláriaminiszter - értesült az MTI. Az elmúlt napok sajtóértesülései szerint Bajnai Gordon miniszterelnökjelölt többször egyeztetett az MSZP alelnöki tisztét is betöltő Kiss Péterrel, mire sikerült megállapodniuk. A hírügynökség úgy tudja, hogy Kiss Péter politikai értelemben lesz miniszterelnökhelyettes, tárca nélküli miniszterként hozzá tartozik majd a válságkezelés lépéseinek egyeztetése a társadalmi partnerekkel. A távirati iroda azt írta: új kormánytag feladata lesz a kormányzati döntések előkészítése, illetve a Miniszterelnöki Hivatal vezetése; az érintett miniszter technikai értemben lesz majd a kormányfő helyettese. Bajnai Gordon várhatóan kedden ismerteti kormánya névsorát. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy Oszkó Péter, a Deloitte könyvvizsgáló cég elnök-vezérigazgatója elfogadta a miniszterelnökjelölt felkérését a pénzügyminiszteri posztra. A Magyar Nemzet korábban azt írta: Szekeres Imre honvédelmi, Gráf József földművelésügyi és Székely Tamás egészségügyi miniszter marad a kormányban.

A gazdasági élet képviselőivel, adóügyi szakemberekkel egyeztet a következő hetekben a Fidesz. Pelczné Gáll Ildikó, az ellenzéki párt alelnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: a megbeszéléseken a közterhek rendszerének átalakításáról, a bürokrácia csökkentéséről és az uniós források elosztásával összefüggő lehetséges változtatásokról tárgyalnak.

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a 4 férfit, akinél robbanószerkezeteket, lőfegyvereket és lőszereket találtak a rendőrök. Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője közölte: három ember ellen robbanóanyaggal való visszaélés miatt indítottak eljárást. Egy férfi ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség jár el; őt azzal gyanúsítják, hogy fel akarta robbantani Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő házát, illetve 2007-ben lövést adott le Hiller István oktatási és kulturális miniszter házára. Az iroda később közölte, hogy a csoport ötödik tagjának sikerült elmenekülnie, őt keresik a nyomozók. A Magyar Televízió Híradója közben úgy értesült, hogy a csoport 2 miniszter házánál tervezett robbantást.

Lezárult a nyomozás Magyarországon a gázolással gyanúsított osztrák rendőr ügyében - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Kocsis Tünde tájékoztatása szerint a magyar hatóságok segítségnyújtás elmulasztása miatt nyújtottak be vádemelési javaslatot a férfi ellen. Hozzátette: a vizsgálat azt állapította meg, hogy az elgázolt fiú sötét ruhában, az úttest közepén gyalogolt, így mire a vezető észrevette, már nem tudta elkerülni a balesetet. A bécsi Kurier szombati számában azt írta: a férfi ellen Ausztriában is eljárás folyik; ott gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják. Az osztrák rendőr tavaly július 27-én éjjel Fertőd és Nagycenk között, a 85-ös úton ütött el egy 19 éves nagycenki fiatalembert, aki a helyszínen életét vesztette.

Hazahozták az Egyesült Államokból annak a nagyradai férfinak a holttestét, akit két hete egy amerikai katona lőtt le Irakban - közölte a település körjegyzője. Bogdán Tibort, aki teherautó-vezetőként a TOIFOR alkalmazásában állt, március 26-án lőtték le egy Bagdad külvárosában lévő amerikai támaszponton. A hatóságok hétfőn vádat emeltek a lövést leadó amerikai katona ellen. Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője arról számolt be, hogy az amerikai hatóságoktól - kérésük ellenére - továbbra sem kaptak részletes, hivatalos tájékoztatást arról, hogyan halt meg a magyar férfi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×