eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Orbán egykori minisztere Bajnainál

A polgári kormány gazdasági miniszterével is egyeztetett az MSZP miniszterelnök-jelöltje - értesült az InfoRádió. Bajnai Gordon több gazdasági elemzővel is tárgyalt a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban csütörtök kora délután.

Négy gazdasági elemzővel is tárgyalt csütörtök délután egy órától az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Az InfoRádió úgy tudja, Bajnai Gordon a Reformszövetség három tagját, illetve a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnökét fogadta miniszteri dolgozószobájában. Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, Békesi László, a Horn-kormány pénzügyminisztere, Chikán Attila, az Orbán-kormány gazdasági minisztere és Vértes András a válságkezelés lehetséges eszközeiről, módjáról beszélt Bajnai Gordonnal.

Egy konferencián Palócz Éva azt mondta: az olcsó hitelek kora lejárt, a jövőbeni fogyasztást inkább megtakarításra, semmint hitelfelvételre lehet alapozni. A Kopint-Tárki vezérigazgatója még a Reformszövetség gazdasági programjának bemutatóján arról beszélt, hogy a Gyurcsány-kormány hitelességi válsággal küzd, és Magyarország már nem számíthat több külföldi pénzügyi segítségre.

Békesi László a Budai Liberális Klub rendezvényén nemrégiben úgy fogalmazott: a parlamentnek még ebben az évben három olyan törvényjavaslat-csomagot kell elfogadnia, ami irtózatosan nehéz lesz a szocialista frakció számára.

A 2009-es költségvetés módosítása keretében minden eddiginél komolyabb vágásokat kell végrehajtani, nem kímélve az eddig tabunak számító szociális kiadásokat. Második körben jön a 2010-től hatályba lépő adótörvény elfogadtatása.

Elveszítünk fél évet

A Horn-kormány pénzügyminisztere úgy vélte, a jövő évi költségvetés elfogadtatása meg még nehezebb diónak ígérkezik. Egy szakértői kormánynak kellene minimum három év, hogy a reformokat végigvigye, nemcsak a tűzoltást.

Békesi László a minap azt közölte: a 188 szocialista képviselő jelentős része jövőre is szeretne képviselő lenni, így nemet fog mondani a "népnyúzó" javaslatokra. Ezért elképzelhető, hogy nem megy át a 2010-es költségvetés "és akkor elvesztettünk fél évet". Ebben az esetben a baloldali közgazdász szerint jobb lenne a gyors előrehozott választás, bár szerinte őszig a Bajnai-kormány biztosan működni fog.

A Reformszövetség egykori tagja úgy látja, Magyarország a válság mélypontjára 2009 végén 2010-ben érkezhet el, a kilábalás 2011-ben indulhat el, s 2012-re térhet vissza a 2007. évi gazdasági teljesítményhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×