eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Mennyire szoros a nadrágszíj? - újabb szociális megszorítások előtt

A jövőben csökken a táppénz mértéke, a családi pótlék jogosultsági korhatára, a gyes és gyed időtartama két év lesz, megszűnik a szocpol, és fokozatosan a gáz és távhő-ártámogatás is - ha Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt megvalósítja programját. A szociális rendszer megszorításai ráadásul ezzel nem érnek véget, sajtóértesülések szerint veszélyben van a rászoruló diákok ingyenes étkeztetése és a csökkent munkaképességűek foglalkoztatását célzó pályázat.

Március 30-án Gyurcsány Ferenc parlamenti sajtótájékoztatóján már a leendő kormányfőként mutatta be miniszterét, Bajnai Gordont, és hozzátette, hogy a jelöltnek van válságkezelő programja. A tervezett intézkedésekről szólva Bajnai Gordon akkor azt mondta: minden magyar embert és családot érinteni fog.

"E program végrehajtása fájni fog, sokaktól követel majd áldozatot, lemondást, érinteni fog minden magyar családot, minden magyar embert, de meglesz az eredménye" - mondta akkor a kormányfőjelölt.

A nyilvánosságra került megszorítócsomag valóban széles társadalmi rétegeket érint. Bajnai Gordon 60 százalékra csökkentené a táppénz mértékét, a családi pótlékot két évig szinten tartaná, miközben a jogosultsági korhatárt 23-ról 20 évre mérsékelné. A gyes és a gyed időtartamát a tervek szerint 2 évben maximálná, júliustól felfüggesztené a szocpolt, vagyis az állami lakástámogatást, végül csökkentené a távhő és gázárkompenzációt, amelyet 2010-től meg is szüntetne.

Szűcs Erika szociális miniszter az InfoRádiónak kedden azt mondta, az eddig megismert elvonásokon túl nem számít újabbakra. Hozzátette: "elég szorosra húztuk a nadrágszíjat elég sok területen már így is."

Szűcs Erika is szorosabbra húzza a nagdrászíjat

Lapértesülések szerint azonban Szűcs Erika még szorosabbra húzta a nadrágszíjat. A Magyar Nemzet arról írt, hogy a miniszter 4 milliárd forintot zárolt a közoktatásra fordítandó összegekből, ezzel veszélybe kerül az Arany János szakiskolai program és a nemzeti tehetségprogram, leállnak a szakképzési fejlesztések, de kérdésessé válik az idei érettségi vizsgák biztonságos lebonyolítása is.

Ráadásul a kormány döntése nyomán a Szociális Minisztérium befagyasztotta azt a 2 milliárd forintot meghaladó összeget, amelyre a csökkent munkaképességűeket foglalkoztató cégek pályázhattak volna.

Egy másik hír szerint a Pénzügyminisztérium az állami vagy önkormányzati iskolákba járó, rászoruló diákok ingyenes étkezésének szűkítését vállalta abban a szándéknyilatkozatban, amelyben a készenléti hitel időarányos teljesítéséről adott számot az IMF-nek. Az intézkedésről a következő kormányfőnek kell majd döntenie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×