eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Békesi: A lehető legjobb döntés Bajnai jelölése

Jó irányba indult el válságkezelő csomagjával a szocialista miniszterelnök-jelölt, azt viszont egyelőre nem látni, hogy elegendő mértékűek-e a megszorítások - véli a Horn-kormány pénzügyminisztere. Békesi László az InfoRádiónak azt mondta: ha elfogy Bajnai Gordon mögül a parlamenti többség, nincs értelme tovább az átmeneti kormánynak.

Az adott körülmények között a lehető legjobb döntésnek tartja Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölését Békesi László, a Horn-kormány pénzügyminisztere. A közgazdász az InfoRádióban azt mondta: mivel három évvel ezelőtt a szocialisták nyerték meg a választásokat, ezért az ő kezükben van a kormányfőállítás joga.

Hozzátette: ha az elkövetkező egy évre az MSZP és az SZDSZ stabil többséget tud biztosítani a parlamentben az új kormánynak, akkor megszülethetnek a válságkezelés szempontjából legfontosabb döntések. Ha azonban ez a többség megszűnik, akkor már valóban nem lesz szükség az átmeneti kormányra, akkor hasznosabb az előrehozott választás.

A jelölt által nyilvánosságra hozott csomag kapcsán Békesi László azt mondta, bár a részletek még nem láthatóak, az irány jó. Egyelőre azonban még az sem tudható, hogy az idei évre 5 vagy 6 százalékos gazdasági visszaeséssel kell-e számolni, az egy százalékpontnyi különbségnek ugyanis nagyjából 90 milliárd forintos a költségvetési hatása, így nem mindegy, milyen kiadáscsökkentést kell megvalósítania az új kabinetnek.

Egyelőre az sem tudható, hogy az Európai Unió hajlandó-e eltekinteni a válságos években a 3 százalékos államháztartási hiánycéltól, ugyanis ez is befolyásolja a megszorítás mértékét.

Mindezek függvényében nagyjából 350-400 milliárd forint hiányzik a költségvetésből, de hogy ez milyen arányban valósítható meg lefaragásból vagy adóemelésből, az egyelőre nem látható - tette hozzá a közgazdász.

Békesi László úgy látja: hozzá kellene nyúlni az adó- és járulékrendszerhez, elsősorban az élőmunka terheit lenne szükséges csökkenteni. Ezzel párhuzamosan azonban szerinte növelhető a fogyasztást terhelő adók, valamint a vagyonadó.

A szakember szerint 4-5 éven belül biztosan nem vezeti be az ország az eurót, arra ugyanis nincs esély, hogy az Európai Központi Bank vagy a monetáris unió országai lazítanának a feltételeken. Békesi László szerint csak a bevezetési feltételek teljesítésével vehetnénk át a közös fizetőeszközt, abszurd a Nemzetközi Valutaalap által javasolt terv, hogy az ország Montenegróhoz hasonlóan önkényesen kezdje használni az eurót.

Szavai szerint ez teljességgel értelmetlen, mivel az ország gazdasági teljesítménye nem támasztja alá az euró használatát. Tarthatatlanná válhat a forint/euró árfolyama, elfogyhat az ország devizatartaléka, és végső soron fizetésképtelenné válhat az ország.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×